Bezig met laden...

Logboek

Laatste Seaking's vliegen woensdag naar hun laatste basis in UK

Laatste Seaking's vliegen woensdag naar hun laatste basis in UK

Voor diegenen die nog een glimp willen opvangen van de twee laatste Seakings van de Belgische Luchtmacht is er nog een laatste kans.

Komende woensdag 20 oktober rond 14u zullen de Seakings met registratie OO-SEE (de oude RS-02) en de OO-KNG (de oude RS-04) het toelaat vanop de luchtmachtbasis van Koksijde vertrekken naar hun nieuwe basis in de UK. Het zal wellicht wel afhangen of het weer boven Koksijde en boven het Kanaal veilig vliegen toelaat. 

Op 14 oktober 2021 vloog de RS-02 reeds met zijn nieuwe burgerregistratie OO-SEE na bijna 3 jaar een eerste geslaagde testvlucht rondom de basis in Koksijde. Het toestel en ook de RS-04 (nu de OO-KNG) worden verder door het team rond Brecht Vandecasteele technisch nagezien om woensdag een veilige vlucht te maken naar de basis van Historic Helicopters in de UK. Er is heel wat werk om twee helikopters weer veilig vliegklaar te maken voor het de oversteek over het Kanaal maakt. 

De Britse charity, Historic Helicopters, heeft met de steun van Brecht, oud flight engineer op de Seaking, vorig jaar de bieding gewonnen voor de laatste twee Westland Seakings van de Belgische luchtmacht. De prachtig geconserveerde en nu weer operationele helikopters zullen nu hun basis krijgen in de UK waar Historic Helicopters zijn basis heeft in het graafschap Somerset, waar trouwens ook de fabriek van Westland gevestigd is.

En het goede nieuws is wel dat op deze manier deze twee Seakings na 50 jaar dienst als reddingshelikopters niet op de schroothoop verdwijnen maar goed onderhouden en geconserveerd een tweede leven krijgen en met een beetje geluk in de toekomst hun opwachting zullen maken op een van onze toekomstige luchtvaartevenementen of airshows.

De drie overige Seakings kregen intussen allemaal al hun definitieve bestemming. De RS-01 staat als pronkstuk in het Legermuseum te Brussel, de RS-03 werd symbolisch voor 1 euro aangekocht door de gemeente Koksijde en zal als herinneringsmonument worden geplaatst in de nabijheid van het vliegveld en de RS-05 staat in het het VLOC op EBOS - het Vlaams Luchtvaart Opleidingscentrum op de vlieghaven van Oostende waar het dient als lesmateriaal voor de studenten.

Foto credits: Defensie & DGLV Technische Directie

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *