Bezig met laden...

Logboek

Gaat Australie nu reeds NH-90 helikopters vervangen?

Gaat Australie nu reeds NH-90 helikopters vervangen?

Australië en Airbus helikopters is duidelijk geen goede match. Begin dit jaar besloot het Australische leger om haar kwakkelende vloot van 22 Airbus Tigers in 2025 uit dienst te nemen en te vervangen door 29 Boeing Apaches AH-64E. Niet wegens ouderdom, want de Tigers zijn slechts in 2011 geleverd, maar wegens aanhoudende problemen en daardoor een lage beschikbaarheid.

Nu dreigt hetzelfde scenario met zes Airbus MRH-90 helikopters (is de Australische benaming voor de NH90) die door de Royal Australian Navy worden gebruikt. Deze toestellen worden ook geplaagd met technische en software problemen en bovenop blijken ze problemen te hebben door overmatige corrosieproblemen (ook de Nederlandse NH90's kenden corrosieproblemen - zie rapport - intussen blijkbaar opgelost). 

De Australische Marine wil deze Airbus MRH-90 helikopters nu vervangen door Sikorsky MH-60R "SeaHawk". In elk geval heeft het Amerikaanse DSCA (Defense Security Cooperation Agency) ingestemd met de mogelijke verkoop door de US van 12 Sikorsky MH-60R helikopters en toebehoren voor een totaal bedrag van $985 miljoen.

Als reden voor het plan om deze helikopters te vervangen is het leger zeer diplomatisch. Het schrijft in het plan dat men een helikopter wil aankopen die beter geschikt is voor taken vanop marineschepen en die meer compatibel zijn met de Sikorsky MH-60S Seahawks die de Marine ook in dienst heeft. Voor de vervanging van deze NH-90 helikopters, die gepland is tussen 2025 en 2031, budgeteert het leger een bedrag tussen de 1 en 1,5 miljard Australische dollar. 

Pittig detail, weer wil Australië af van een 'Franse' legeraankoop, en die vervangen door een Amerikaanse. En dat slechts een maand na de duikbotenruzie waarbij Australië een mogelijk order van €8 miljard naar Amerika en niet naar Frankrijk stuurde. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Naschrift 17 oktober 2021

Australië heeft blijkbaar alle ongeluk van de wereld.

Zoals we hierboven schreven over de problemen met Tigers en de NH-90 helikopters moeten de Australiërs nu hun Sikorsky MH-60R SeaHawks aan de grond houden na een noodlanding in de Philipijnse zee op 13 oktober. De bemanning werd licht gewond opgepikt door reddingsboten. In afwachting van het onderzoek naar de oorzaak van de noodlanding houdt het leger de overige SeaHawks aan de grond.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *