Een helispot goedgekeurd krijgen in de Benelux is een bijna ongelofelijke opdracht. Als je even rondkijkt op de Helispot zie je dat zowel in Nederland als in Belgie er telkens weer een of andere actiegroep bezwaar aantekend tegen de bouw van een helispot of helihaven.
Dat daarbij zelden objectieve argumenten worden gebruikt is ook al een feit maar telkens weer hebben politici weer interesse om een paar stemmetjes van de actievoerders te winnen en gaan graag in op de grieven. Daarbij worden veiligheid, luchtbezoedeling, natuurbehoud, geluidsoverlast en bouwovertredingen als makkelijke maar meestal onterechte argumentatie gebruikt. In Sleidinge bij Gent is er nu ook commotie rond de inplanting van een helispot bij een ziekenhuis en lees nu maar even in Het Laatste Nieuws waarom!
Het is zelden gezien: de patiënten van een psychiatrisch centrum die actie voeren. Maar in het Psychiatrisch Centrum Gent Sleidinge (PCGS) doen ze het wel, om een boom in hun tuin te redden. Binnenkort zou een treurwilg moeten sneuvelen voor een helikopterplatform van het AZ Sint Lucas en dat willen de bewoners niet. En weer is een actiegroep geboren die binnen de kortste keren door de media de nodige aandacht krijgt.
Het PCGS heeft met het Algemeen Ziekenhuis Sint-Lucas een overeenkomst gemaakt om een klein deel van de tuin ter beschikking te stellen voor een helipad, maar het spandoek met “Stop het kappen, nee tegen platform!”, dat de patiënten voor het centrum hebben opgehangen, is duidelijk dat die het daar niet mee eens zijn.
De patiënten hebben bezwaar aangetekend tegen de kapvergunning; ze hebben verschillende politici en het college van burgemeester en schepenen onder de arm genomen en mobiliseren nu ook de buurtbewoners. Dat er door de aanleg van een helispot dringende medische interventies mogelijk gemaakt worden is blijkbaar voor de patienten van het PCGS en de buurtbewoners van geen tel; de treurwilg is van grotere waarde.
Iny Cleeren, woordvoerder van het Algemeen Ziekenhuis Sint Lucas, bevestigde in Het Laatste Nieuws de aanvraag voor het plaatsen van een helispot en het feit dat als de boom blijft staan de helikopter er kan niet landen. Het ziekenhuis zal met de actievoerders gaan praten en uitleg geven over de helispot en het feit dat de tuin zo groen mogelijk zal behouden worden, o.a. met grasdallen, en dat er hooguit één keer per week een helikopter zal landen.