Bezig met laden...

Logboek

Twaalf jaar geleden: de eerste helikopterontsnapping in Belgie

Twaalf jaar geleden: de eerste helikopterontsnapping in Belgie

Vandaag is het dag op dag 12 jaar geleden dat in Belgie de eerste geslaagde ontsnapping met behulp van een helikopter doorging. Oplichter Eric Fernand werd op 15 April 2007 uit de gevangenis van Lantin bevrijd.

In die periode was het gemeengoed in Frankrijk om ontsnappingen met een helikopter te uit te voeren. De lijst van ontsnappingen per helikopters was lang maar in Belgie was het nog niet gelukt.

Op 15 April 2007 boekten twee mannen een rondvlucht bij piloot Eric Mathieu. Vanop EBST Brustem wilden ze de streek rond Luik gaan verkennen. Met de rode Robinson R44 van Crown Helicopters stegen ze op richting Luik. Maar eenmaal in de lucht kreeg piloot Eric Mathieu een pistool tegen het hoofd en moest hij koers zetten richting de gevangenis van Lantin.

Zonder kaart noch navigator was het even zoeken om in de uitgestrekte groene zone rond Lantin de gevangenis te vinden. Na 20 minuten kwamen ze boven de gevangenis en wisten de gijzelnemers snel waar hun doelwit stond. Oplichter Eric Fernand stond met een knalgeel T-shirt klaar op opgepikt te worden.

Willen of niet piloot Eric moest landen op de binnenkoer die volgepakt stond met meer dan 200 gevangenen. Gangster Eric Fernand werd aan boord genomen en piloot Eric moest terug vertrekken. Fernand wou perse zijn uitlevering naar Spanje vermijden en had daarom zijn kompanen gevraagd om hem uit Lantin te bevrijden. Hij was gevat in Luik. Hij stond bekend voor oplichting, diefstallen, schriftvervalsing en gebruik van valse stukken. 

De Robinson R44 was maar net terug de lucht in of de piloot werd gedwongen het toestel in een veld te neer zetten. De drie gangster trokken te voet verder en zijn dan even verder weggereden in een klaarstaande grijze Peugeot.

Tot zover de eerste 'geslaagde' helikopterontsnapping in Belgie.

Foto copyrights: Crown Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *