Bezig met laden...

Logboek

Leonardo AW101's voor Poolse Marine

Leonardo AW101's voor Poolse Marine

Leonardo Helicopters blijft het goed doen in Polen.

Het Poolse ministerie van Defensie (MoD) heeft een contract ter waarde van €380 miljoen toegekend aan PZL-Swidnik, de Poolse dochteronderneming van Leonardo. Het contract behelst de levering van 4 Leonardo AW101 helikopters, een pakket logistieke ondersteuning en een pakket training voor de Poolse Marine.

De Poolse Leonardo onderneming, PZL-Swidnik, zal de volledige verantwoordelijkheid dragen over het contract en zal ook de prime contractor zijn. Zodoende vloeit een groot deel van de militaire investering terug naar de Poolse economie. PZL-Swidnik - Leonardo kreeg het contract na een uitgebreide onderzoek van de verschillende aanbiedingen. PZL-Swidnik speelt binnen de Leonardo groep een belangrijke rol voor de productie van de AW101. De levering van de vier helikopters zal volgens planning tegen eind 2022 voltooid zijn.

De beslissing om deze bestelling aan de Poolse vestiging van Leonardo toe te kennen, kreeg veel ruchtbaarheid in de Poolse pers. Men herinnerde aan de beslissing van de Poolse regering in 2016 om de bestelling van 50 Airbus Helicopters EC725 Caracals te annuleren. De beslissing werd toen onder meer onderbouwd door de te hoge prijs van de Airbus EC725, maar de kostprijs van de AW101 in het nieuwe contract is zelfs duurder. Airbus heeft overigens een zaak lopen tegen de Poolse regering in dit verband.

De AW101 Marine helikopter is reeds in dienst bij verschillende Nato landen waardoor de interoperabiliteit en technische samenwerking bij gemeenschappelijke oefeningen sterk wordt verbeterd.   

De Poolse Marine plant naast de normale maritieme missies ook specifiek Anti-Submarine Warfare (ASW) en Combat Search & Rescue (CSAR) missies uit re voeren met de AW101.

Het contract tussen de Poolse MoD en Leonardo werd ondertekend in aanwezigheid van de Poolse eerste-minister Mateusz Morawiecki; de Poolse minister van Defensie, Mariusz BĹ‚aszczak en de CEO van de Leonardo Groep, Alessandro Profumo, na het bezoek aan de Leonardo fabriek in het Poolse Swidnik. Ook Marco Lupo, de nieuwe president van Leonardo Poland was present.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *