Bezig met laden...

Logboek

De Belgische NH90 TTH helikopters mogen verder vliegen

De Belgische NH90 TTH helikopters mogen verder vliegen

Drie jaar geleden besliste de Belgische Defensie om het gebruik van de vier 'groene' NH90 TTH transporthelikopters te beperken en in 2024 uit dienst te nemen.

Redenen hiervoor was de beperkte beschikbaarheid en de hoge kostprijs per uur. Een generaal zei toen dat een vlieguur van een NH90 TTH helikopter meer kostte dan een vlieguur in een F-16 gevechtsvliegtuig. Wij schatten toen dat een uurtje NH90 TTH meer dan €23.000 moest kosten.

Nu heeft Defensie beslist om samen met de industriële partners (NHI en Airbus Helicopters) naar oplossingen te zoeken om de inzetbaarheid van de vier NH90 TTH helikopters verder te verbeteren. In afwachting van het resultaat zullen de NH90 TTH helikopters niet uit dienst worden genomen. De kwalificaties van de piloten zullen gegarandeerd worden door het noodzakelijk aantal vlieguren en checks.

We vroegen ons af of deze beslissing een invloed zou hebben op de beslissing in het STAR plan om 10 zware transporthelikopters aan te kopen. Hier bevestigde Defensie ons heel duidelijk: "De beslissing in het STAR plan om op termijn een aantal zware transporthelikopters aan te kopen, wordt niet beïnvloed. De zware transporthelikopters zijn voorzien in het STAR-plan op de middellange tot lange termijn."       

Even in herinnering brengen, in het STAR-plan van minister Ludvine Dedonder was voorzien in de aankoop van een additionele helikoptervloot voor de Luchtcomponent. Deze zou bestaan uit 15 LUH (lichte helikopters), 10 zware transporthelikopters en 4 SAR helikopters.  

Defensie bevestigt ook dat het STAR-plan wat betreft de nieuwe helikoptervloot niet gewijzigd is en de status vandaag is:

  • De procedure voor de overheidsopdracht voor de aankoop van 15 LUH (lichte helikopters) is opgestart in maart 2023. Op vandaag is het contract nog niet gegund en loopt de procedure zoals voorzien.
  • De aankoop van de 10 zware transporthelikopters is voorzien in het STAR-plan op middellange tot lange termijn en is niet gewijzigd.
  • De aankoop van de 4 SAR-helikopters is voorzien in de periode 2025-2027 en dit plan is ook niet gewijzigd.  

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Foto © Tom Buysse - met onze dank.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *