Bezig met laden...

Logboek

Nieuwe helikopter voor de Brugse MUG

Nieuwe helikopter voor de Brugse MUG

De officiële start van de nieuwe MUG-helikopter van de Brugse IMDH (Instituut Medische Dringende Hulpverlening) komt met de dag dichterbij. We waren vorige week getuige van de voorbereidingen van de heropstart van de Heli-MUG. De 'oude' helikopter, een Airbus Ecureuil was op 24 december 2021 uit dienst genomen.

De 'nieuwe' helikopter is een Airbus EC135 T1 met registratie F-GMTU die door het Franse helikopterbedrijf SAF Helicoptères aan het IMDH wordt verhuurd. Het toestel is een compleet uitgeruste medische helikopter die reeds zowel in Duitsland als Frankrijk zijn sporen reeds heeft verdiend als HEMS (Helicopter Emergency Medical Services) helikopter.

De nieuwe helikopter van het IMDH biedt binnenin meer plaats dan zijn voorganger. Dit laat toe dat de verpleger of een dokter naast de patiënt kan plaatsnemen gedurende de vlucht en deze dan kan verzorgen en monitoren. Bij de oude Airbus Ecureuil was verzorging in vlucht bijna onmogelijk omdat de cabine minder plaats bood. 

Maar ondanks het feit dat de cabine van de nieuwe helikopter meer ruimte biedt voor de patiënt en de verpleging is de rotor diameter 40 cm kleiner dan deze van de vroegere helikopter, wat maakt dat de helikopter niet meer plaats nodig heeft om veilig te landen. De kruissnelheid van de nieuwe helikopter is ook iets hoger zodat zeker geen tijd zal verloren worden bij de interventie. 

De Brugse MUG-heli zal vanaf begin maart 2022 worden gevlogen door een zeer ervaren team van piloten die reeds hun strepen hebben verdient in HEMS en/of SAR (search & rescue) vluchten.

Het piloten-team bestaat uit: Johan De Block, verantwoordelijke, Karel Kinable, Danny Plaisier, Steven Vancoillie, Alexander Vermeire en Bart Vandamme. Om met de MUG-heli te mogen vliegen is een ervaring nodig van minimaal 1.500 vlieguren. Want in moeilijke weersomstandigheden vliegen en ergens te velde, zonder voorafgaande planning, landen is geen sinecure en vergt veel kennis en ervaring.

De MUG-Heli rukt ieder jaar meer dan 700 keer uit vanop zijn basis aan het AZ St-Jan te Brugge. Door de snelle inzet van de Brugse medische helikopter worden ieder jaar zowat 30 à 40 mensenlevens gered en dat is de voldoening waarom piloten, verplegers en dokters zich maximaal inzetten. 

Toch wordt dit in het Belgisch medisch urgentieplan niet echt gewaardeerd en moet de vzw IMDH ieder jaar alle hens aan dek roepen om zijn budget rond te krijgen. In ons gesprek met Dokter Nicolas Müller, voorzitter van het IMDH en zelf spoedarts die met de helikopter meevliegt, waren sterk getroffen door deze problematiek en komen binnenkort in een separaat artikel terug op de moeilijke financiering van de MUG-heli.    

Het is nu uitkijken wanneer de nieuwe helikopter begin maart zijn eerste missies zal vliegen. We wensen het team van IMDH in elk geval reeds veel succes met hun nieuw toestel. Many Safe Flights!!

Fotoreportage © Tom Buysse


 

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *