Bezig met laden...

Logboek

Surinaamse Chetak - Alouettes kunnen binnenkort weer vliegen

Surinaamse Chetak - Alouettes kunnen binnenkort weer vliegen

Surinaamse Alouettes III kunnen weer vliegen, volgens de minister van Defensie

Na meer dan een jaar aan de grond kunnen de drie Surinaamse legerhelikopters binnenkort weer vliegen. De Surinaamse minister van Defensie, Krishna Mathoera, vertelde dat de onderdelen voor de Chetak helikopters, gebouwd door het Indische HAI onder licentie van Aerospatiale (nu Airbus Helicopters), zijn aangekomen en dat ze ook de Indische technici verwacht om deze te installeren en de drie toestellen na inspectie terug vliegwaardig te verklaren.

De drie helikopters werden in 2009 door Suriname gekocht bij HAL met de steun van een kredietlijn van de Indiase regering. Het duurde door allerlei vertragingen tot in 2015 voor de drie toestellen werden geleverd. De allerlaatste Alouette III liep in 1979 bij Sud-Aviation (nu Airbus Helicopters) van de band, dus het toestel was reeds 36 jaar uitgefaseerd toen Suriname de Chetaks kregen.

Nu op zich hoeft een "oude" helikopter geen probleem te zijn maar qua technologie schiet de Chetak toch te kort voor de operaties die Suriname er wilde mee uitvoeren. Deze komen voort uit het feit dat de Chetak een mono-turbine is met beperkte radius. Missies over zee of ver in het uitgestrekte binnenland zijn met een mono-turbine niet veilig en worden dan ook uitgesloten. 

Foto ©  Embassy of India in Paramaribo

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *