Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Eerste upgrade Apache AH-64E overgedragen aan Nederland

FLASH: Eerste upgrade Apache AH-64E overgedragen aan Nederland

Boeing Helicopters heeft de eerste AH-64E versie 6, Apache-helikopter aan de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht (RNLAF) overgedragen. Het toestel kreeg de militaire registratie Q-31 en maakte intussen reeds zijn maidenvlucht.

De eerste zes nieuwe Apaches AH-64E zullen worden overgedragen aan het 302 Squadron op Ft. Hood (VS) voor opleiding en conversietrainingen. Begin 2023 starten deze trainingen. In oktober 2023 worden dan de eerste twee Apache AH-64E's in Nederland verwacht. 

Boeing kreeg in 2019 het contract om 28 Nederlandse Apache AH-64D om te bouwen tot de geavanceerde AH-64E v6 gevechtshelikopters. De levering van de laatste aangepaste Apache AH-64E v6, aan Nederland is gepland voor medio 2025. 

"De Apache is de meest geavanceerde en beproefde aanvalshelikopter, en de vraag ernaar blijft wereldwijd toenemen", zegt Kathleen Jolivette, vice-president van Attack Helicopter Programs Boeing. "Door te upgraden van het D-model naar het E-model Apache, zal de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht de komende decennia een aanzienlijke toename in aanvalskracht, veelzijdigheid en situationeel bewustzijn krijgen."

Nederland exploiteert sinds 1998 Boeing D-model Apaches. De levering van gereviseerde E-model Apaches is de volgende stap in de langdurige samenwerking tussen Boeing en ons land. 

“Het is een eer om de eerste gereviseerde Apache AH-64E te mogen ontvangen. Deze vernieuwde gevechtshelikopter is een grote verbetering en geeft de Koninklijke Luchtmacht meer gevechtskracht en situational awareness. Deze eerste levering is een belangrijke stap in de modernisering van onze gehele Apache-vloot”, zegt vice-admiraal Arie Jan de Waard, directeur van de Defensie Materieel Organisatie.

De AH-64E v6 is de modernste configuratie van de Apache gevechtshelikopter. Sinds 1984 zijn er meer dan 2.600 Apaches geleverd aan het Amerikaanse leger en 17 andere landen. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 1.260 Apaches actief, waarvan 665 van het AH-64 E-model.

Wat houdt de upgrade van de Apache in?

Tijdens de zogeheten 'remanufacture' haalt Boeing alle Apache Delta’s volledig uit elkaar. Componenten worden getest, hergebruikt of vervangen. Samen met vele nieuwe systemen worden deze op een nieuw geproduceerde romp geïnstalleerd. Verder krijgen de motoren meer vermogen en is de helikopter sneller en wendbaarder. Daarnaast krijgt de Apache de beschikking over nieuwe radarsystemen om zo doelen nog eerder te ontdekken. Ten slotte worden er nieuwe radio’s en missiesystemen geïnstalleerd, waardoor de vlieger efficiënter te werk kan gaan.

 

Lees hier de volledige info over het Nederlandse project Apache upgrade - klik hier.

Lees meer over de AH-64E v6 Apache van Boeing - klik hier.

Foto's © Boeing Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *