Bezig met laden...

Logboek

NASA vliegt vloot autonome drones voor luchttaxi onderzoek

NASA vliegt vloot autonome drones voor luchttaxi onderzoek

Onderzoekers van het Langley Research Center van NASA in Hampton, Virginia US hebben voor de Kerst meerdere drones autonoom voorbij de visuele gezichtslijn (BYLOS) gevlogen.

De drones vlogen met succes rondom obstakels en elkaar heen tijdens het opstijgen, langs een geplande route en bij de landing, allemaal autonoom zonder dat een piloot de vlucht bestuurde of ATC de vlucht controleerde.

“Het vliegen van onbemande VTOL's buiten de visuele gezichtslijn, waarbij de VTOL, noch het luchtruim wordt gecontroleerd met behulp van menselijke observatie of tussenkomst, is het resultaat van jarenlang onderzoek naar automatiserings- en veiligheidssystemen. Het vereiste een specifieke goedkeuring van de FAA (Federal Aviation Administration) en de NASA om dit te voltooien”, aldus Lou Glaab, afdelingshoofd van de afdeling luchtvaartsysteemtechniek bij NASA Langley.

“Als je meerdere VTOL's hebt, die allemaal komen en gaan van een vertiport die grenst aan een luchthaven of in een stadscentrum ligt, moeten we ervoor zorgen dat de automatiseringstechnologieën van deze toestellen in staat zijn om een groot volume aan luchtverkeer veilig af te handelen in een drukke omgeving”, aldus nog Glaab.

De speciale software van die kleine drones, zorgde voor luchtruimcommunicatie, vliegroutebeheer, ontwijking van andere toestellen en meer vaardigheden die nodig zijn om in een druk luchtruim veilig te opereren.

Dit is absoluut noodzakelijk voor wat wordt beoogd met Advanced Air Mobility (AAM), waarbij drones en luchttaxi's routinematig tegelijk in het luchtruim zullen opereren.

De vliegtests werden geobserveerd vanuit het 'Remote Operations for Autonomous Missions' - controlecentrum van NASA Langley, terwijl de drones opstegen en landden in het NASA testbereik 'City Environment for Testing Autonomous Integrated Navigation'.

NASA's AAM-missie heeft meerdere projecten die bijdragen aan verschillende onderzoeksgebieden. Dit project, genaamd 'High Density Vertiplex', was specifiek gericht op het testen en evalueren op plaatsen waar deze toekomstige VTOL's met een hoge frequentie zullen opstijgen en landen. De testen verliepen zeer succesvol.

Foto's © NASA / David Bowman

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *