Bezig met laden...

Logboek

Update: de Zwitserse Kopter SH09

Update: de Zwitserse Kopter SH09

We kregen een update van de testpiloten van de Kopter (ex-Marenco Swisscopter) die een reeks testvluchten hebben afgewerkt met prototype P3 van de Kopter SH09. Deze was uitgerust met een nieuwe en verbeterde MGB (main gearbox). 

De testvluchten hebben bevestigd wat de ingenieurs en de testpiloten hadden verwacht. De nieuwe MGB draait makkelijker, is stiller en zijn extra mogelijkheden laten toe dat de testbemanning de vluchtenveloppe op gebied van nuttige lading en vermogen kan uitbreiden. 

De nieuwe MGB is intussen reeds getest in verschillende combinaties van aerodynamische wijzigingen om te onderzoeken welke van deze combinaties de beste oplossing bieden voor de Kopter SH09. De resultaten van deze testen worden opgenomen in de finale configuratie van de pre-serie helikopters P4 en P5, die zullen worden gebruikt voor de certificatievluchten. Deze vluchten zijn voorzien voor volgend jaar.

Na de testvluchten is P3 nu in handen van het Kopter onderhoudsteam voor een geplande inspectie. Na deze inspectie, die drie weken zal duren worden verdere testvluchten gepland. 

Kopter vertelt niet wanneer men de configuratie gaat 'bevriezen' en starten met de bouw van de P4 en P5, die zullen dienen voor de certificatie. Blijkbaar zijn nog verdere testvluchten nodig om zekerheid te krijgen over de vluchtenveloppe. 

Wij gaan stilaan twijfelen of Kopter zijn vliegtesten met de P3 snel genoeg kan afwerken, de twee nieuwe certificatiehelikopters (P4 en P5) kan bouwen en dan met deze helikopters de ganse certificatieprocedure kan doorworstelen om finaal voor eind 2020 zijn EASA-certificatie te krijgen. Op 2 Oktober was het 5 jaar geleden dat de SH09 zijn maidenvlucht maakte.

Laat ons hopen maar... wordt heel waarschijnlijk vervolgd.

Foto copyright: Kopter

Video copyright: Kopter - prototype P3 maakt testvluchten op Sicilie

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *