Bezig met laden...

Logboek

CRAZY: Hill Helicopters heeft reeds 555 helikopters verkocht

CRAZY: Hill Helicopters heeft reeds 555 helikopters verkocht

Het lijkt een sprookje maar het is werkelijkheid: het Engelse Hill Helicopters heeft op een jaar meer dan 550 helikopters verkocht. Daarvan zijn er 459 van het HX50 model (private helikopter) en 96 van het type HC50 (commerciële helikopter).

Wij volgen de ontwikkeling van de Hill HX50 helikopter met interesse en kritische blik. Maar meer dan eens staan we verstomd door het enthousiasme, de openheid en de kennis van het Hill Helicopters team. Hill Helicopters bouwt een compleet nieuwe mono-turbine helikopter en dat 'from scratch'. Een dergelijke ontwikkeling heeft het voordeel om met geen vastgeroeste ideeën en ontwerpen rekening te moeten houden maar heeft als nadeel dat er geen zekerheden meer zijn en alles getest moet worden.

Eens te meer onderstreepte CEO Jason Hill, het belang van de 'vertical integration' voor zijn onderneming. Hij wil zowel in de ontwikkeling als in de productie en later in de naverkoop alle aspecten van de HX50 en HC50 helikopters volledig onder controle hebben. Het resultaat is volgens hem een veel snellere en goedkopere ontwikkeling en een eindproduct dat ook beter geïntegreerd, efficiënter en sneller op de markt zal komen tegen een beduidend lagere prijs. 

Anderzijds heeft deze 'vertical intergration' het risico dat Hill Helicopters alles 'from scratch' moet ontwikkelen, zelfs de nieuwe GT50 turbinemotor. Waar alle helikopterfabrikanten op markt, van Airbus, Bell tot Robinson, hun turbines aankopen bij bestaande turbinefabrikanten als Rolls-Royce, Safran of Pratt & Whitney bouwt Hill zijn eigen turbine en moet die eind dit jaar klaar zijn om te vliegen. Een huzarenstukje...maar Hill kocht enkele turbinespecialisten in en bouwt zijn motor zelf.

Woensdagavond waren we samen met 1.200 geinteresseerden present op de 4e live update van Dr Jason Hill zelf. De presentatie over de stand van zaken van de ontwikkeling van de HX50 en een Q&A met 65 vragen uit het publiek waren het menu van een 2 uur lange update. Zoals gezegd blijven we kritisch aan de zijlijn staan en willen we begin volgend jaar het toestel eerst zien vliegen! Maar intussen kun je in onderstaande video genieten van een bijzonder en gedreven man die zijn naam heeft gegeven aan dit speciaal project: Dr Jason Hill.

Onze vorige artikels over dit project - klik hier.

Je kunt ook het Youtube kanaal van Hill Helicopters bekijken - klik hier

Video:
Video afspelen...

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *