Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Slechts een minimum van de Duitse legerhelikopters kan nog dienst doen

FLASH: Slechts een minimum van de Duitse legerhelikopters kan nog dienst doen

Dat militaire helikopters werkloos aan de grond moeten staan omwille van technische problemen is ook in bij ons in de Benelux al eens het geval. 

Maar in Duitsland is nu publiek gemaakt dat de situatie nog veel nijpender is. Overigens is daar het niet alleen bij de helikopters het geval maar ook andere militaire uitrusting staat er werkloos bij, meestal door gebrek aan onderdelen, onderhoud en geld.... De Duitse regering heeft op basis van vroegere onderzoeken reeds meer dan een jaar geleden extra geld vrijgemaakt voor de Duitse Defensie maar blijkbaar heeft dat de situatie niet verbeterd.

Intussen heeft de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen (CDU), het internationale adviesbureau McKinsey ingeschakeld om te bekijken hoe de situatie kan opgelost worden. Maar toen bekend werd dat de zoon van de minister ook bij McKinsey aan de slag was, begon men ook aan de integriteit van de minister te twijfelen. Kortom, het Duitse probleem dreigt zwaar te ontsporen.  

De voorbeelden zijn schrijnend en bijna niet te geloven maar intussen wel bevestigd:

  • het Duitse leger beschikt over 50 Airbus Tiger aanvalshelikopters, daarvan zijn er gemiddeld 11,5 helikopters bruikbaar of slechts 23%
  • het Duitse leger heeft ook 72 Sikorsky CH53 zware transporthelikopters, daarvan zijn er 42 in actieve dienst maar zijn er slechts 16 inzetbaar of slechts 22%
  • nog slechter vergaat het de nieuwe Airbus A400 transportvliegtuigen, van de 15 nieuw aangekochte toestellen zijn er slecht 3 inzetbaar, slechts 20%
  • bij de inzet van Duitse helikopters in Afghanistan was het zo dat de militairen dikwijls beroep moesten doen op particuliere helikopters om hun transporten mogelijk te maken, hun eigen helikopters waren veelal niet bruikbaar.
  • toppunt was in augustus 2015, toen waren van de 39 aangekochte NH-90 helikopters slechts 4 helikopters inzetbaar...

De Duitse defensieminister verdedigde zich voordien met te vertellen dat er meer oefeningen en operatie's worden gedaan in vergelijking met vroeger maar een diepgaand onderzoek toonde aan dat het aankopen en het aanleveren van onderdelen voor reparatie's en het onderhoud de grote boosdoener zijn in dit verhaal. 

In Duitsland is de zwakte van de militaire uitrusting intussen publiek bekend, maar ook andere landen hebben af te rekenen met beperkte inzetbaarheid van hun militair materieel en militaire helikopters zijn heel dikwijls betrokken in dit verhaal. Ofwel zijn militaire helikopters te gevoelig geworden door de vele ingebouwde extra systemen ofwel is er een gebrek aan onderdelen of technici om de toestellen inzetbaar te houden. Anderzijds is deze problematiek ook te wijten aan jarenlange besparingswoede op defensieuitgaven. Blijkbaar komt alles nu samen met alle gevolgen van dien.

Maar een ding is wel zeker, moderne militaire helikopters kosten heel veel geld en zijn door deze problematiek helemaal niet efficient inzetbaar.

Foto copyrights: Airbus Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *