Bezig met laden...

Logboek

Kopter SH09 wordt de Leonardo AW09

Kopter SH09 wordt de Leonardo AW09

De integratie van het Zwitserse Kopter in Leonardo Helicopters krijgt stilaan vorm. 

Met de naamsverandering van de Kopter SH09 naar Leonardo AW09 is het nu voor iedereen duidelijk dat Kopter een integraal onderdeel is van Leonardo Helicopters.

De nieuwe AW09 zal Leonardo toelaten om een competitief aanbod te brengen in het strategisch mono-turbine helikoptersegment. Met de AW09 brengt Leonardo een nieuwe generatie helikopter met de nieuwste veiligheidsstandaard en de meest vooruitstrevende technologieën. Leonardo wil hiermede de lat hoger leggen in de mono-turbine markt.  

De verdere ontwikkeling van de AW09 gebeurt nu door gemeenschappelijke teams van Kopter en Leonardo. De derde prototype (P3) heeft intussen meer dan 40 vlieguren gemaakt sinds zijn nieuwe configuratie.

Er gebeurden belangrijke wijzigingen aan de hoofdrotorkop, de gearbox, de rotormast en ook de controlemechanismen kregen een aanpassing. Daarnaast werd ook geopteerd voor de moderne Garmin G3000H glass cockpit. AW09 biedt ook verbeterde modulariteit, digitalisatie en is de breedste cabine en cargo in zijn categorie.

De vierde prototype (P4) zal nog dit jaar vliegen waarna ook de P5 zal worden gebouwd. Beide toestellen zullen een belangrijke rol spelen in de certificatie van de nieuwe Leonardo AW09. P5 (prototype 5) zal ook gebruikt worden voor de 'cold' en 'hot' certificatietesten in respectievelijk Alaska en Colorado. Over de certificatie zei Leonardo begin dit jaar dat ze dit niet verwachten voor eind 2022, begin 2023.

Leonardo ziet de AW09 en het Kopter-team als een incubator voor nieuwe technologieën, waarbij later ook hybride en elektrische aandrijvingen zullen worden ontwikkeld en getest.   

Bron: persbericht Leonardo Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *