Bezig met laden...

Logboek

Alle Belgische Seaking's krijgen een tweede leven!

Alle Belgische Seaking's krijgen een tweede leven!

Gisteren kregen we het goed nieuws dat ook de laatste twee Belgische Seakings een tweede leven krijgen. Na zowat 50 jaar actieve dienst als reddingshelikopters aan de Belgische kust kunnen de helikopters met call-sign RS-02 en RS-04 nog niet van hun pensioen dromen.

De Britse charity, Historic Helicopters, heeft met de steun van Brecht Vandecasteele, oud flight engineer op de Seaking, de bieding gewonnen voor de laatste twee Seakings van de Belgische luchtmacht. De prachtig onderhouden en volledig operationele helikopters zullen nu verhuizen naar Engeland waar Historic Helicopters zijn basis heeft in het graafschap Somerset, waar ook de originele fabriek van Westland gevestigd is.

Historic Helicopters is een "Britse vereniging met een goed doel" die geld inzamelt om historische helikopters in de lucht te houden. Donaties aan deze vereniging zijn in de UK aftrekbaar van de belastingen. De vereniging heeft reeds  twee Westland Navy Wessex HU5, een Westland Whirlwind HAR.10 en twee Westland Sea King HC4's , allemaal van de Britse RAF,  in zijn collectie. Met de RS-02 en de RS-04 komen er nu dus twee Westland Seakings bij.

De nieuwe Britse charity heeft toegezegd om de twee Belgische Seakings vliegwaardig te houden en deze ook op Belgische Airshows te laten vliegen. Deze iconen van de Belgische kust zullen dus nog regelmatig boven ons land te zien zijn.

Met de verkoop van de twee Seakings aan Historic Helicopters hebben de 5 Seakings van de Belgische luchtcomponent nu allemaal een toekomst gekregen. 

De drie overige Belgische Seakings hebben reeds eerder een bestemming gekregen:

Foto copyright: Tom Buysse

Video copyrights: Brecht Vande Casteele

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *