Bezig met laden...

Logboek

Airbus UAM en de CityAirbus

Airbus UAM en de CityAirbus

Toen Airbus haar onbemande eVTOL Vahana eind vorig jaar voor het laatst liet vliegen en nadien het project stopzette waren we zeer kritisch over de effectieve wil van een wereldbedrijf als Airbus om snel een eVTOL operationeel te laten vliegen. Wij hadden toen de overtuiging dat Airbus haar eVTOL projecten ziet als een soort defensieve ontwikkeling in het geval iemand anders snel met een eVTOL succesvol op de markt zou komen.

Intussen has Airbus ook een tweede eVTOL-project in de stijgers staan, de CityAirbus, welke in mei 2019 zijn maidenvlucht maakte. Ook dit is een technology demonstrator en geen echt prototype van een nieuw toestel.

Toch moeten we toegeven dat Airbus de laatste maanden zeer actief is geweest rond de CityAirbus. Vorige maand verhuisde de CityAirbus van de Airbus Helikopter fabriek in Donauwerth naar de Airbus vestiging op het vliegveld van Manching (Ingolstadt, D). Daar worden de vliegtesten nu verdergezet.

Verschillende tweets van verantwoordelijken van het programma laten ons toe om te concluderen dat het Airbus nu meer menens is met de CityAirbus dan een jaar geleden. Vooral het aspect electrificatie is voor Airbus van groot belang ook al omdat daar weinig of geen ervaring aanwezig is binnen het bedrijf. Het VTOL-deel is dagelijks brood voor de helikopterspecialisten maar het 'e' electrisch aandrijven van een VTOL is een nieuw terrein welke Airbus snel moet ontginnen wil ze in de eVTOL race een plaats veroveren.

Airbus ziet in dat de eVTOL zeer breed kan worden ingezet en niet alleen als luchttaxi waarop vele Amerikaanse ontwikkelingen gebaseerd zijn. Airbus ziet toepassingen in medisch vervoer, taxivluchten, parcel leveringen, maritieme bevoorrading, cargo en andere toepassingen waarvoor de helikopters te zwaar en te duur zijn. Voor zwaardere toepassingen zijn eVTOL's vooralsnog niet geschikt en zullen we nog jarenlang helikopters nodig hebben.

Ook Airbus is tot de conclusie gekomen dat de ontwikkeling van de eVTOL deels vertraagd werd door het ontbreken van duidelijke richtlijnen van FAA en EASA maar dat batterijtechnologie de grootste showstopper is voor een 'echte' operationele oplossing. Zolang de maximale duur van een eVTOL vlucht minder dan een half uur bedraagt zal de operationele inzet niet voor morgen zijn.

Net vandaag heeft de EASA een update uitgegeven van de "Easy Rules for unmanned Aircraft Systems". Er is op dit vlak dus duidelijkheid maar de batterijen laten op zich wachten. Joerg Mueller, hoofd UAM bij Airbus, zei in dat verband tegen het magazine eVTOL dat hij verwacht dat de batterijtechnologie of de waterstoftechnologie binnen 10 jaar klaar zullen zijn voor een operationele inzet in de eVTOL.

Dus het is nog even wachten om met je eVTOL naar het werk te vliegen...  

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *