Bezig met laden...

Logboek

Airbus laat ACIC specialiseren in technologie van luchtvaartbatterijen

Airbus laat ACIC specialiseren in technologie van luchtvaartbatterijen

Airbus heeft goed begrepen dat de 'nieuwe' luchtvaart speciale luchtvaartbatterijen zal nodig hebben om succesvol te worden.

De huidige VTOL-oplossingen die maximaal 20 of 30 minuten in de lucht kunnen blijven (en nadien 8u moeten opladen) zullen om redenen van veiligheid, logistiek en bereik nooit operationeel kunnen doorbreken. 

We stelden in een vorig artikel dat batterijen een van de belangrijkste obstakels voor het succes van de eVTOL. En daar wil Airbus nu zelf een oplossingen voor vinden. In haar Airbus China Innovation Centre (ACIC) in Shenzhen (China) heeft Airbus op 25 September haar 'Battery Lab' geopend. Shenzhen is China's high tech hub en Airbus wil deze kennis in haar producten inbedden.

Bedoeling van de 'Battery Lab' is duidelijk: Airbus wil het potentieel onderzoeken voor luchtvaartbatterijen die de nieuwe generatie van elektrische vliegtuigen en VTOL's kan aandrijven. Het speciale aan luchtvaartbatterijen is dat ze niet alleen zeer licht en zeer vermogend moeten zijn maar terzelfdertijd ook zeer bedrijfszeker en niet duur. Een ding is zeker: deze batterijen zijn nog niet op de markt.  

China wordt samen met Japan en Korea het epicentrum van de batterij. Naar verwachting komt tegen 2021 zowat 70% van alle batterijen voor de autoindustrie uit China. Maar batterijtechnologie is niet eenvoudig en snelle ontwikkelingen leiden ook soms tot grote catastrofes die men zich in de luchtvaart niet kan permiteren. Zo moesten in 2016 miljoenen batterijen uit de markt teruggeroepen worden toen een ontwikkelingsfout leidde tot oververhitting en explosie.

ACIC zal in eerste instantie zoeken naar specifieke oplossingen rond de nieuwste lithium-ion technologie maar heeft ook voldoende capaciteit en onderzoekers die andere mogelijkheden zullen onderzoeken en fundamenteel onderzoek rond vermogenopslag zullen uitvoeren.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *