Bezig met laden...

Logboek

Opsporing verzocht!

Opsporing verzocht!

We zijn weer op zoek naar het lot van drie helikopters. Ondanks het feit dat deze drie toestellen nog steeds geregistreerd staan in het Belgisch Luchtvaartregister veronderstellen wij dat deze toestellen reeds jaren geleden verdwenen zijn van onze vliegvelden. Het betreft:

 1. OO-HFD: is een Schweizer 269C van Heli Flight Belgium, Wevelgem. Het toestel werd in 1997 gebouwd en door Heli Flight Belgium in het Belgisch register ingeschreven op 28/1/1993.
  • Op 10 Januari 1994 legt Heli Flight Belgium zijn laatste jaarrekening neer en op 12/12/1995 wordt het bedrijf stopgezet wegens faling. We vinden geen spoor terug van de helikopter en nu 23 jaar later staat het toestel nog steeds in het Luchtvaartregister.
 2. OO-UNY: is ook een Schweizer 269C met serienummer 12. Het toestel is gebouwd in 1995 en werd door Helico in Meer in het Belgische register ingeschreven op 7 December 1995. Het toestel staat nog steeds in het Belgische register.
  • We vinden een foto terug bij ASA van de OO-UNY te Halen in het jaar 1996, verder niets.
  • In 2001 wordt Helico in Meer, hun helihaven lag net naast de autoweg E19, een nieuwe vergunning voor de helihaven geweigerd. Hoger beroep bij de Raad van State brengt geen ommekeer. De helihaven was blijkbaar gebouwd op een gereserveerde strook naast de autoweg waar een paar jaar later het trace van de HST (Hoge Snelheids Trein) zal worden aangelegd.
  • Nadien vinden we ook van Helico in Meer weinig terug behalve een referentie naar een faling begin 2003.
 3. OO-CHA: Op onze vorige rondvraag kregen we weinig respons; daarom doen we nog een poging.
  • De OO-CHA is een witte Robinson R22 ingeschreven door Helicopters Associated, Bld Leopold III in Brussel. Het toestel dateert van 1981 met serienummer 0124 en wordt ook in 1981 ingeschreven. De helikopter heeft een ongeval gehad en we hebben aanwijzingen dat het toestel niet meer werd hersteld. We vonden geen informatie noch rapport van het ongeval en zoeken nu naar het lot van de OO-CHA.
  • Wat we wel weten is dat in 2016 in een tweedehandswinkel een R-22 stond die zeer waarschijnlijk de OO-CHA was; deze stond toen ook op 2dehands.be. Het ging hier om de cockpitsectie met een doe-het-zelf staartboom en rotorbladen.
  • Helicopter Associated NV, is in November 1990 vereffend.

Mocht U van een of meerdere van deze helikopters informatie hebben graag een email naar [email protected]. Op voorhand onze beste dank.

We kregen reeds een feedback binnen, met onze dank!

 • 2018-03-09: update over de OO-HFD: de helikopter werd zwaar beschadigd bij een ongeval te Kuurne op 06/06/1994, het wrak werd late verkocht in Zuid-Afrika voor onderdelen. (Bron: BCARG newsletter, ASA vzw)

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *