Bezig met laden...

Logboek

EASA publiceert nieuwe AD voor Leonardo AW-169 en AW-189 nav Leicester crash

EASA publiceert nieuwe AD voor Leonardo AW-169 en AW-189 nav Leicester crash

Het is al een tijdje stil rond het onderzoek naar de oorzaken van de crash met een Leonardo AW169 te Leicester (UK) waarbij 5 fatale slachtoffers te betreuren vielen. De voorzitter en eigenaar van Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha liet het leven bij deze crash. Hij was ook de eigenaar van de Belgische voetbalclub OHL Leuven.

Toch werkt de Engelse AAIB (Air Accident Investigation Branch) nauwgezet verder aan haar onderzoek. In een tussentijds rapport op 6 December 2018 maakte de AAIB voor het eerst duidelijk dat er aanwijzingen zijn dat er technische problemen zijn gevonden met de aandrijvingen van de staartrotor. Ook Leonardo heeft zich bij dit oordeel aangesloten en heeft reeds Service Bulletins uitgestuurd naar de bezitters van de AW169 en de AW189 (die dezelfde techniek gebruikt) om versneld bepaalde inspecties en desgevallend ook reparaties uit te voeren.

Ook EASA heeft nu op 21 Juni 2019 een nieuwe AD 2019-0121R1 uitgegeven die specifiek de nadruk legt op de "Tail Rotor – Tail Rotor Servo Actuator / Duplex Bearing – Inspection / Check". 

Voor zover nu bekend zouden twee technische problemen de oorzaak kunnen zijn of bijgedragen hebben aan de crash in Leicester:

  • een niet correcte installatie van de servo-actuator van de staartrotor
  • het dubbele lager van de staartrotor

Naast de verplichte inspecties moet ook een temperatuurscontrole (type Telatemp) worden geplaatst op de dubbele lager om mogelijk versneld slijtage van het dubbel lager tijdig te kunnen opsporen. De nieuwe inspecties moeten nu ook op vastgestelde tijdstippen (10h en 50h) worden herhaald.

Foto copyrights: UK AAIB - rapport S2/2018

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *