Bezig met laden...

Logboek

Stephex krijgt geen vergunning voor helihaven: helikopter aan de grond ??

Stephex krijgt geen vergunning voor helihaven: helikopter aan de grond ??

We schreven het al eerder: helihavens in Vlaanderen en Nederland zijn en blijven een moeilijke materie. Er is altijd wel een actiegroep, een administratie of een omwonende die zich geroepen voelt om de inplanting van een helihaven met alle middelen te bestrijden. 

Het verhaal rond de helihaven van het bedrijf Stephex op het grondgebied van de Vlaamse gemeenten Meise en Merchtem, is het zoveelste in een lange reeks helihavens die uiteindelijk moesten sluiten. We herinneren ons de helihavens Luyckx, Keysers, Lint, Lede, Aalst, Sint Pieters Leeuw, Walem, en nog vele andere. 

Stephex is een wereldbekende en succesvolle paardenfokkerij die op het 30 ha domein zowat 200 paarden voorbereid voor een topcarrière in de paardensport. Met nog een andere vestiging in het Franse Deauville is een helihaven voor Stephex geen luxe. De helihaven wordt ook gebruikt om belangrijke klanten, dierenartsen en medewerkers snel ter plaatse te brengen. 

Ondanks jarenlange inspanningen om buren en de autoriteiten te overtuigen is helihaven van Stephex nog steeds voorwerp van discussie en rechtszaken. Op 16 augustus 2023, besliste minister Demir dat het ultieme beroep van Stephex tegen de stopzetting van de helihaven op hun domein, ongegrond is. Ook een kortgeding bracht geen soelaas. En nu het Vlaamse Departement Omgeving nauwgezet toekijkt op het 'niet' gebruik van de helihaven zal Stephex andere oplossingen moeten zoeken voor zijn dringende verplaatsingen.

Intussen zou Stephex op zijn bedrijfsterrein aan de Koeweidestraat te Merchtem een nieuwe helihaven willen inplanten. Afwachten hoe men daar zal reageren. 

Op zijn website schrijft Stephex zeer toepasselijk: "Dat het ons telkens weer lukt, komt door het DNA van de Stephex Group, waar het onmogelijke mogelijk wordt, een hindernis geen obstakel is en een probleem enkel een oplossing voorafgaat."

Wordt ongetwijfeld vervolgd...  

Foto © Roland De Groote - met onze dank

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *