Bezig met laden...

Logboek

EASA maakt eerste testvluchten met de Leonardo AW609 tiltrotor

EASA maakt eerste testvluchten met de Leonardo AW609 tiltrotor

Op 16 en17 maart hebben de EASA CT testpiloten en medewerkers voor het eerst met de nieuwe tiltrotor AW609 gevlogen vanop de Leonardo basis van Cascina Costa di Samarate in Italië.

De EASA-cockpitbemanning nam deel aan de eerste ronde van kennismakingsactiviteiten voor het AW609-programma. Dit evenement markeert de eerste keer dat EASA met de tiltrotor AW609 heeft gevlogen, nadat de pre-TIA (Type Inspection Authorization) vluchttestactiviteiten van de FAA op 22 februari 2023 waren voltooid.

Deze activiteit van EASA is een nieuwe belangrijke mijlpaal voor het AW609-programma, het vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de laatste fasen van het certificeringsproces. Leonardo's team wil graag het Agentschap bedanken dat deze vluchtactiviteiten haalbaar heeft gemaakt. Dit stelt het AW609-programma in staat om het juiste tempo te houden in het validatieproces, samen met het FAA-certificeringspad. 

In 2013, intussen 10 jaar geleden, nam Leonardo (toen AgustaWestland) het aandeel van Bell Helicopters in het 609-project over een streefde toen naar een certificering in 2017. Ongelukkig genoeg crashte prototype 2 (serial 60002) bij testvluchten in november 2015 waarbij de twee testpiloten om het leven kwamen. Dit ongeval veroorzaakte veel vertraging in het project waarbij ook de FAA en EASA hun certificeringsmodel voor deze tiltrotor volledig hebben herbekeken. 

  • Andere artikels over de tiltrotor AW609 - klik hier
  • Leonardo website over de AW609 - klik hier

Foto's © Leonardo Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *