Bezig met laden...

Logboek

Leonardo Polen wil de nieuwe AW139W bouwen voor Pools leger

Leonardo Polen wil de nieuwe AW139W bouwen voor Pools leger

Leonardo was prominent aanwezig op de MSPO, de Poolse Internationale Defensie Industriebeurs, van 7 tot 10 september 2021 in Kielce. 

De helikopterbouwer wilde zijn 30 jaar aanwezigheid op de Poolse markt extra in de verf zetten. Leonardo's grote investering in Polen kwam er toen deze de Poolse helikopterfabrikant, PZL-Świdnik, kocht. 

Alhoewel de Poolse regering in april het programma 'Perkoz' heeft bevroren blijft Leonardo ervan overtuigd dat de Poolse defensie vroeg of laat de Mi-2, Mi-8 en W-3 helikopters zal moeten vervangen. Deze helikopters zijn hoe dan ook aan vervanging toen en Leonardo wilde op de 4-daagse MSPO tonen wat het kan aanbieden om deze te vervangen. Leonardo berekende ook dat er op middellange termijn zowat 200 tot zelfs 250 helikopters van het medium type nodig zullen zijn.

Tegen dit vooruitzicht heeft de Poolse vestiging van Leonardo, PZL-Świdnik, de Poolse AW139W multirole helikopter geconcipieerd. Er wordt de nadruk gelegd op de Poolse identiteit van deze helikopters omdat het toestel volledig in Polen zou worden geproduceerd met Poolse componenten, en PZL-Świdnik zou 100% intellectuele eigendomsrechten op de structuur hebben. Dit zou de mogelijkheid inhouden om eventuele wijzigingen aan de helikopters en hun certificering door de bevoegde autoriteiten aan te brengen.  

Ingenieurs van PZL-Świdnik hebben vanaf het begin deelgenomen aan het ontwerp van de basis AW139. Momenteel wordt ongeveer 75% van het casco van de helikopter in Polen gebouwd. Eveneens in Polen produceert de Pratt & Whitney-fabriek in Rzeszów de meeste componenten voor de motoren uit de PT6-serie, die de AW139-aandrijving vormen. Het management van PZL-Świdnik ziet de mogelijkheid van een dergelijke samenwerking met andere Poolse ondernemingen, zodat 100% van de helikopteruitrusting in het land wordt geproduceerd.

Een Poolse Leonardo AW139W zou de toekomst van de fabriek voor veel jaren veilig stellen. Het Italiaanse Leonardo heeft bovenop de overname een miljard zloty geïnvesteerd in machines en productieapparatuur. Het mogelijke marktsucces van AW 139W zou verdere investeringen in de fabriek met zich meebrengen voor een bedrag van 100 tot 180 miljoen PLN.

De ontwikkeling van de basisversie van de AW139W, in lijn met de militaire eisen, zou na ondertekening van het contract twee jaar in beslag nemen. Onder de naam "basisversie" zijn er de versies waarbij de wapens niet zijn geïntegreerd in de avionics van de helikopter, dus de transportvariant, de medische evacuatie (CASEVAC / MEDEVAC), de search and rescue (SAR), de combat rescue (CSAR), en een helikopter voor commando- en verkenningsvluchten. 

De voorgestelde AW139W is een middelgrote helikopter met een maximaal startgewicht van 7.000 kilogram. De transportcabine is 2,7 meter lang, 2,1 meter hoog en 1,42 meter hoog, voor een totaal volume van 8 kubieke meter. 

De eventuele implementatie van de AW139W in het Poolse leger zou een nieuwe technische sprong vooruit zijn na de aankoop van de F-35. Jaren van verwaarlozing en het profiteren van het vredesdividend hebben de situatie van de helikopters van de Poolse strijdkrachten dramatisch gemaakt. Leonardo poogt met dit aanbod de impasse te doorbreken en zijn fabriek een toekomstperspectief te bieden.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *