Bezig met laden...

Logboek

Helikopter strooit steenmeel boven Brabantse natuurgebieden

Helikopter strooit steenmeel boven Brabantse natuurgebieden

De afgelopen week is een Airbus AS350 B2 met registratie D-HKMG gestart met werkzaamheden boven een aantal Brabantse natuurgebieden.

In het totaal zal deze helikopter van KMN (Koopmann Helikopter GmbH) uit het Duitse Sommerland zowat 5.200 ton steenmeel boven specifieke heidegebieden in Brabant uitstorten. Het Duitse KMN doet deze bosbouwwerkzaamheden sinds 1983 en heeft intussen veel ervaring kunnen opdoen en daardoor  processen en technologie continu kunnen verbeteren.

De helikopter is uitgerust met een speciaal GPS-systemen zodat de piloot de verspreidingsroutes tijdens de vlucht kan controleren. De te behandelen gebieden kunnen in de GPS-systemen worden ingelezen om de exacte grenzen van het gebied voor de piloot duidelijk te maken. 

 

Wat is steenmeel en wat doet het voor de bodem?

Steenmeel is 100% natuurlijk. Zoals de naam al aangeeft bestaat het uit gemalen steen; lavagesteente om precies te zijn. Daarin zitten belangrijke nutriënten die hier door uitloging zijn verdwenen, zoals kalium, calcium en mangaan.
In tegenstelling tot kalk komen de nutriënten bij steenmeel langzaam vrij, wat gunstiger is voor het ecosysteemherstel. De nutriëntenbalans in de bodem kan zich zo herstellen, waardoor belangrijke biologische processen weer op gang komen. Per hectare verspreidt men 10 ton steenmeel, wat slechts kort te zien is als een dun waasje op de grond. Het lijkt een beetje op ‘metselzand’. Het materiaal verdwijnt al snel in de grond waar het wordt opgenomen door planten.

 

Waarom zijn herstelmaatregelen noodzakelijk?

De bodem van veel natuurgebieden op de hogere zandgronden zijn door verzuring en vermesting belangrijke nutriënten zoals calcium, kalium en sporenelementen kwijtgeraakt. Hierdoor is de bodem sterk verarmd en uitgeloogd en het bodemleven gaat hard achteruit. Daardoor hebben allerlei planten en dieren het moeilijk en sommige verdwijnen zelfs. De soorten die juist profiteren van de grote hoeveelheid stikstof pakken juist hun kans en verdringen zeldzame soorten. De variatie aan soorten neemt zo fors af en ook de voedingswaarde van planten wordt minder. Dat alles heeft grote gevolgen voor het hele ecosysteem, dat zichtbaar onder grote druk staat.

 

Waar en wanneer vinden de werkzaamheden plaats?

In totaal gaat het om 520 hectare in deze winterperiode. De werkzaamheden worden uitgevoerd op de Lieropsche heide van de gemeente Someren, De Malpie van de gemeente Valkenswaard, Landgoed Baest, Half mijl van gemeente Veldhoven, De Spreeuwelse heide van de gemeente Oirschot, Buikheide van de gemeente Eersel, Grote cirkel van de gemeente Reusel de Mierden, de Kroonvense heide van de gemeente Bladel, Mispeleindsche heide van de ASR en de Groote heide/pompstation Vessem van Brabant water. Het strooien van het steenmeel is gestart op 8 november 2021 boven de Lieropsche heide. De verdere planning zal afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, boven windkracht 4 wordt geen steenmeel gedropt.

 

Wil je meer informatie?

Je kunt meer informatie vinden op de website van Bosgroep Zuid-Nederland

Foto's copyrights:  KMN koopmann helikopter GmbH

Hieronder een video van een vergelijkbare operatie op de Lieropsche Heide in 2019.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *