Bezig met laden...

Logboek

Ierse Kustwacht investeerde 7,5 miljoen voor nachtvluchten, maar piloten hebben geen nachtlicentie

Ierse Kustwacht investeerde 7,5 miljoen voor nachtvluchten, maar piloten hebben geen nachtlicentie

In juli 2010 kreeg CHC Ierland het contract om gedurende 10 jaar de helikopteroperatie's voor de Ierse kustwacht uit te voeren. De opdracht startte in juli 2012 en loopt in principe af eind juni 2023. Het contract had een waarde van €600 miljoen. 

Intussen maakt de helikopterindustrie zich op voor de nieuwe aanbesteding voor deze diensten voor nog eens 10 jaar. Ierland schat dat dit contract zowat €700 miljoen tot €1 miljard zal kosten. In principe wordt het contract tegen eind 2021 toegekend.

Deze kustwacht helikopteroperatie's worden uitgevoerd vanop 4 basissen: Dublin, Waterford, Shannon en Sligo. CHC Ireland heeft daarvoor 5 Sikorsky S92 in dienst. Over het algemeen is de Ierse Kustwacht tevreden met de privatisering van deze helikopteroperatie's en ze hebben dan ook volmondig ingestemd om de komende 10-jaarsperiode terug in zee te gaan met een private helikopteroperator. In 2020 vloog CHC 781 SAR missies voor de Ierse Kustwacht.

Maar toch is niet alles peis en vree. In de aanloop naar de aanbesteding voor dit nieuwe contract werd bekend dat de Ierse belastingbetaler een bedrag van niet minder dan €7,5 miljoen heeft uitgegeven voor de aankoop van nachtzichtkijkers en om de Sikorsky helikopters van CHC aan te passen voor deze  nachtzichtkijkers. 

Op zich geen abnormale investering ware het niet dat de CHC-piloten acht jaar na deze investering nog steeds geen training hebben gehad en geen licentie hebben om met deze apparatuur 's nachts te vliegen. 

Het Ierse PAC (Public Accounts Committee), de bewaker van de publieke financiën, is alvast met een onderzoek gestart en het PAC zal vooral het contract nazien om te kijken of deze investering niet door CHC moest worden uitgevoerd, of CHC de contractuele nachtvluchten heeft uitgevoerd en waarom CHC na 8 jaar nog steeds geen bemanningen heeft met de juiste licentie. 

Voor CHC Ierland kan de timing van dit onderzoek niet slechter uitkomen. De ganse publiciteit en persaandacht rond deze zaak zal het voor CHC extra moeilijk maken om een verlenging van het contract te bekomen. Anderzijds getuigt het van weinig professionalisme om 8 jaar na datum nog steeds geen voldoende geschoolde bemanningen in dienst te hebben.

Het wordt dus een interessante strijd om dit €1 miljard contract binnen te halen! We blijven dit opvolgen.

Foto copyrights: Irish DDTAS

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *