Bezig met laden...

Logboek

Boeing is nu alleen eigenaar van de Wisk eVTOL

Boeing is nu alleen eigenaar van de Wisk eVTOL

Wisk Aero, een ontwikkelaar van Advanced Air Mobility en dochterbedrijf van Boeing, en Japan Airlines (JAL), een internationale luchtvaartmaatschappij gevestigd in Japan, werken samen om de autonome, volledig elektrische luchttaxidiensten van Wisk naar Japan te brengen. Daarnaast zullen Wisk en JAL Engineering (JALEC) nauw samenwerken om plannen te ontwikkelen voor het onderhoud en de werking van de autonome luchttaxi's van Wisk.

"We zijn verheugd om samen te werken met Japan Airlines, een zeer gerespecteerde leider in de luchtvaart, zowel in Japan als wereldwijd", zegt Brian Yutko, CEO van Wisk. “Wisk en Japan Airlines zetten zich gezamenlijk in voor veilig, toegankelijk vervoer. We kijken ernaar uit om samen te werken om autonome dagelijkse vluchten naar Japan te brengen en Advanced Air Mobility verder te ontwikkelen in de bredere APAC-regio.”

“We zijn zeer vereerd om samen te werken met Wisk, een pionier in de ontwikkeling van autonome eVTOL-toestellen. In Japan ontwikkelt zich de introductie van autonoom vliegverkeer en we zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking met Wisk de eerste stap is naar de ontwikkeling van de volgende generatie veilige luchtmobiliteit in Japan”, zegt Ryo Tamura, CEO van JALEC.

Er is een memorandum van overeenstemming (MOU) ondertekend dat een raamwerk vaststelt voor samenwerking tussen de twee bedrijven, evenals tussen de twee bedrijven en het Japanese Civil Aviation Bureau (JCAB) en andere relevante Japanse overheidsinstanties. Dit omvat een zorgvuldige afweging van wettelijke vereisten, veiligheidsmaatregelen en hoe de gemeenschap kan profiteren van geavanceerde luchtmobiliteit door het gebruik van Wisk's 6e generatie autonome, elektrische verticale start- en landingstoestellen (eVTOL).

Het MOU stelt met name een kader vast voor:

  • Onderzoek naar het starten van vlootoperaties voor de 6e generatie taxi van Wisk , inclusief: typecertificeringsgoedkeuring in Japan en vereisten voor onderhoud, reparatie en revisie
  • Ondersteunen van besprekingen met het Japanese Civil Aviation Bureau (JCAB) en relevante Japanse overheidsinstanties, indien van toepassing, over het opzetten van een Wisk-operatie onder een Air Operators Certificate in Japan in de toekomst
  • Ontwikkeling van een pad naar een demonstratievlucht in Japan
  • Introductie van autonome vliegtuigen in het Japanse nationale luchtruimsysteem

"We zijn verheugd om deze nieuwe samenwerking met Japan Airlines aan te kondigen, een partner die onze waarden zo nauw deelt", zegt Catherine MacGowan, Wisk's APAC Regional Director. “Japan vertegenwoordigt een grote, dichtbevolkte markt waar luchttaxidiensten een echte, positieve impact kunnen hebben op lokale gemeenschappen. We kijken ernaar uit om de mogelijke introductie van onze autonome, volledig elektrische luchttaxi's in Japan verder na te streven en worden aangemoedigd door de groeiende belangstelling voor dit soort diensten."

Japan Airlines en Wisk delen een toewijding aan veiligheid, duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Dit partnerschap vertegenwoordigt de samenvoeging van deze gedeelde waarden om een duurzame aanpak te ontwikkelen voor de introductie van toekomstige autonome luchttaxi-operaties die deel uitmaken van het toekomstige geïntegreerde transportsysteem in Japan.

Over Wisk en Boeing

Begin vorig jaar heeft Boeing met een cash injectie van $450 miljoen het bedrijf de middelen verschaft om de luchttaxi van de zesde generatie, de Cora, verder te ontwikkelen en te certificeren. Eerder dit jaar heeft Boeing, mede-eigenaar Kittyhawk (van Larry Page, oprichter van Google) uitgekocht en sindsdien Wisk is nu een volle dochter van Boeing. Boeing was de afgelopen vijf jaar reeds sterk betrokken bij de ontwikkeling van de eVTOL van Wisk. Het bedrijf wordt geleid door Brian Yutko, voorheen hoofdingenieur van de afdeling duurzaamheid bij Boeing. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *