Bezig met laden...

Logboek

Nato landen gaan samenwerken om een next-gen medium helikopter te bouwen

Nato landen gaan samenwerken om een next-gen medium helikopter te bouwen

Vijf Europese Nato landen hebben een overeenkomst om gezamenlijk een nieuwe middelgrote multifunctionele militaire helikopter te gaan ontwikkelen. 

Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben besloten hun krachten te bundelen voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie middelgrote helikopter. Bedoeling is dat deze nieuwe helikopter deze zal vervangen waarvan de operationele levensduur zal eindigen tussen 2035 en 2040 .

Het zijn helikopters van het type Puma, Cougar, UH-1, H-60, S-70, NH90, AW101 of de Russische Mi-8 / Mi-17. De intentieovereenkomst werd daarvoor ondertekend door de ministers van Defensie van de betrokken landen en is vorige week bekendgemaakt door Nato's ondersecretaris-generaal Mircea Geoană. 

Na de intentieverklaring van de vijf landen wordt nu werk gemaakt van de opstelling van de minimale gemeenschappelijke eisenbundel die dan in 2022 moeten uitmonden in een vast contract tussen de vijf partnerlanden voor de bouw en aankoop van het nieuwe toestel. Tussen de partners moet dan worden uitgemaakt wie en waar deze nieuwe helikopter zal worden gemaakt. Bedoeling is dat dit toestel tegen 2035 voor het eerst in dienst komt. 

Frankrijk en Duitsland hebben elk een helikopterfabriek van Airbus in hun land, terwijl Italië en de UK elk een fabriek van Leonardo in hun land hebben. Dus een verdeling zit er aan te komen tussen beide grote Europese helikopterfabrikanten gesteund door hun regeringen. Intussen heeft Airbus Helicopters CEO, Bruno Even, de overeenkomst toegejuicht en bevestigd dat Airbus wil samenwerken aan dit project.

Foto credit: Nato - ondertekening van de intentieverklaring door de vijf landen (via video-conferentie).

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *