Bezig met laden...

Logboek

Boeing ULOR concept - back in the future

Boeing ULOR concept - back in the future

Op 22 november 2012, nu 9 jaar geleden presenteerde Oris Davis, directeur bij Boeing, zijn visie over de toekomst van de helikopter. Hij noemde zijn presentatie: "Rotorcraft - Back to the Future".

Als we vandaag niet minder dan 500 V/STOL (*) projecten hebben die allemaal zoeken naar dé oplossing voor de helikopter of VTOL van de toekomst is het opmerkelijk wat Davis 9 jaar geleden reeds vertelde. Slide 2 is zijn conclusie na het analyseren van 45 verschillende VTOL prototypes: we hebben alles al eens uitgeprobeerd en uitgezonderd voor conventionele helikopters hebben de meeste projecten nooit het stadium van de productie gehaald.

Toch dacht Davis negen jaar geleden dat er nieuwe projecten in de pijplijn zaten die goede kans op slagen hadden (zie slide 19). Het waren de ULOR (Unloaded Lift Offset Rotor), de MAR (Mission Adaptive Rotor) en de Disc Rotor. Het waren wel allemaal Boeing projecten en 9 jaar later moeten we besluiten dat de originele statement van Davis de juiste was: geen van deze projecten heeft het gehaald...

Hoe we dit moeten toepassen op de 500 VTOL-projecten die vandaag de ontwikkeld worden is een andere vraag. Laat ons een afspraak maken over 9 jaar op 1 december 2030 en dezelfde analyse maken. Ik gok toch dat we naast de conventionele helikopter een paar andere VTOL's zullen zien vliegen... Tot dan!

Bekijk hier de presentatie van Boeing directeur, Oris Davis, van 22 november 2012.  

(*) VTOL: Vertical Take-Off & Landing  /  STOL: Short Take-Off & Landing

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *