Net zoals in Brabant kijkt men in Noord-Limburg aan tegen de gevolgen van verzuring en klimaatwijzigingen. Het bosgebied begint er te verschralen en om dit tegen te gaan zal het Limburgs Landschap vanaf januari 2024 de bomen voeden met steenmeel.
Het steenmeel, zo’n 10.000 kg per hectare, wordt uitgestrooid met een helikopter. In het totaal zal in 2024 zowat 350 hectare bos worden verrijkt.
Het procedé is niet nieuw en is in november 2019 reeds toegepast boven Noord-Brabant. Ook daar werd gekozen voor het strooien per helikopter toen duidelijk werd dat het conventioneel strooien met een tractor en meststrooier de kwetsbare bodem verder zou beschadigen. Denk hierbij aan het verdichten van de bodem en het kapotrijden van het habitat van paddenstoelen en (kleine) dieren.
Helikopters die deze strooiwerkzaamheden doen zijn uitgerust met een speciale GPS-systemen zodat de piloot de verspreidingsroutes tijdens de vlucht kan controleren. De te behandelen gebieden kunnen in de GPS-systemen worden ingelezen om de exacte grenzen van het gebied voor de piloot duidelijk te maken.
Wat is steenmeel en wat doet het voor de bodem?
Steenmeel is 100% natuurlijk. Zoals de naam al aangeeft bestaat het uit gemalen steen; lavagesteente om precies te zijn. Daarin zitten belangrijke nutriënten die hier door uitloging zijn verdwenen, zoals kalium, calcium en mangaan.
In tegenstelling tot kalk komen de nutriënten bij steenmeel langzaam vrij, wat gunstiger is voor het ecosysteemherstel. De nutriëntenbalans in de bodem kan zich zo herstellen, waardoor belangrijke biologische processen weer op gang komen. Per hectare verspreidt men 10 ton steenmeel, wat slechts kort te zien is als een dun waasje op de grond. Het lijkt een beetje op ‘metselzand’. Het materiaal verdwijnt al snel in de grond waar het wordt opgenomen door planten.
Foto credit en ©: KMN Koopmann helikopter GmbH
Hieronder een video van een vergelijkbare operatie op de Lieropsche Heide in 2019.