
Op 25 maart 2025 heeft EASA het rapport gepubliceerd van de studie 'VRS (Helicopter Vortex Ring State Experimental Research)'.
Bedoeling van de studie was tweeledig. Enerzijds een beter begrip bieden van het VRS-fenomeen op verschillende soorten helikopters, de analytische en simulatievoorspellingsmethoden en vluchttestmethoden voor de bepaling ervan. Anderzijds een indicatie geven van de effectiviteit van andere herstelmanoeuvres dan de traditionele, zoals bijvoorbeeld deze voorgesteld door Claude Vuichard.
De resultaten van de studie zijn gebaseerd op tientallen testvluchten uitgevoerd door het Franse DGA voor Onera. Daarvoor werden twee helikoptertypes gebruikt namelijk de Airbus AS550-U2 (Fennec) en de Airbus SA365N (Dauphin) die respectievelijk 105 en 124 testvluchten hebben gemaakt. In het totaal werden 177 VRS-testen uitgevoerd waarvan 105 volgens de Vuichard-methode (lateral motion) en 72 volgens 'de forward motion methode' zoals voorgeschreven door Airbus.
Hoewel het rapport (welke je hier kunt lezen en downloaden) uitgebreid ingaat op alle aspecten van VRS blijven we op onze honger zitten waar we wilden te weten komen welke de beste methode is, en welke we moeten aanleren.
Aangezien een VRS-recovery een noodprocedure is die men 'automatisch' binnen seconden moet kunnen uitvoeren (zoals autorotatie) zonder verder na te denken over welke methode nu de beste is, kan er maar één methode aangeleerd worden, gememoriseerd worden en gebruikt worden. De VRS-hersteltechniek die een piloot onder stress gebruikt, is de techniek waarin hij als eerste is opgeleid want er is geen tijd te om na te denken bij VRS.
De keuze ligt nu bij EASA en dan moet de methode ook in het opleiding syllabus van de helikopterpiloot worden ingeschreven zodat iedereen 'ab initio' met deze methode vertrouwd geraakt. Het blijven aanmodderen met drie methodes is niet de juiste aanpak.
Intussen heeft Claude Vuichard in een persbericht gereageerd op deze studie. Hij blijft erbij dat zijn methode als enige in 100% van de VRS-gevallen kan worden gebruikt en dat het nodig is dat er slechts één methode wordt geselecteerd. EASA heeft bij de publicatie van de studie geen commentaar gegeven.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...
Foto & video credit VRASF
Video:
