Bezig met laden...

Logboek

Elia gebruikt drones bij vogelbebakening op hoogspanning

Elia gebruikt drones bij vogelbebakening op hoogspanning

Wij waren gisteren getuige van een drone-primeur voor België. Voor het eerst is vogelbebakening aangebracht op een hoogspanningslijn doormiddel van een drone.

De bebakening is geplaatst met een speciaal ontworpen drone die aan hoogspanningslijnen, die onderspanning staan, kunnen werken. In totaal worden deze week 600 bakens aangebracht op delen van de hoogspanningslijn tussen Harmignies-Ville-sur-Haine en Harmignies-Ciply.  

Een Belgische primeur 

  • Op vijf dagen tijd zullen 600 bakens van het type Firefly worden aangebracht; 
  • De bakens worden om de tien meter aangebracht, zodat 4,6 km van de hoogspanningslijn beveiligd zal zijn; 
  • De Firefly-bakens voorkomen 95 % van de aanvaringen van vogels met hoogspanningslijnen.

België telt meer dan 5.600 kilometer aan luchtlijnen, waarvan 325 kilometer een verhoogd risico voor vogels vormen (analyse uitgevoerd met Natuurpunt, Vlaanderen en Natagora, Wallonië).

Bedoeling is dat zoveel mogelijk van deze luchtlijnen in de komende jaren met het nieuwe drone-systeem met dit nieuw soort vogelbebakening worden voorzien. Deze vogelbebakening heeft twee soorten reflectoren die respectievelijk overdag en s' nachts de aandacht van de vogels trekken. De Firefly-bakens worden met een speciale clips en GPS precies om de 10 meter door de drone aan de hoogste kabel van de mast, de bliksemafleider, bevestigd. 

Vroeger gebruikte Elia hiervoor speciale kooien die aan de hoogspanningskabel werden gehangen en van waaruit twee technici de bebakening handmatig aan de kabel bevestigden. Waar dit niet kon werden helikopters ingezet.

Het nieuwe systeem is zeer eenvoudig, vlot inzetbaar, snel en vermijd de menselijke risico's. Zelfs bij wisselvallig weer zoals gisteren het geval was kon de job gewoon en veilig worden uitgevoerd. 

Het Tsjechisch bedrijf welke deze werken uitvoert heeft hiervoor zelf een drone ontwikkeld. Dit was nodig omdat de drone moet werken in moeilijke omstandigheden waarbij de hoogspanningsleidingen onder spanning blijven. Bij crashes van de drone, door windstoten bijvoorbeeld, kan de drone snel ter plaatse gerepareerd worden met onderdelen die 3D worden geprint. 

 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *