Bezig met laden...

Logboek

Verliest Leonardo een deal in Zuid-Korea door Trumps America First?

Verliest Leonardo een deal in Zuid-Korea door Trumps America First?

Consternatie bij Leonardo in het Engelse Yeovil. 

Leonardo is in de running voor een contract voor 12 helikopters van het type AW159 Wildcat voor het Zuid-Koreaanse leger. Nu was de bestelling eigenlijk zeker voor Leonardo omdat het de enige aanbieder was voor dit soort helikopter en Zuid-Korea reeds acht Wildcat's in gebruik heeft. De bestelling van $800 miljoen was dus voorzien voor de Engelse Leonardo (voorheen Westland) fabriek in Yeovil en de wankele werkzekerheid in deze fabriek was weer wat zekerder.

Maar dat was niet gerekend met de Amerikaanse president Trump. Onder het mom van zijn "Make America Great Again" en op vraag van het topmanagement van Lockheed Martin bedacht Donald Trump een deal waarbij Zuid-Korea alsnog Sikorsky helikopters zou kopen en Leonardo en de Wildcat zou vergeten.

De US helpt Zuid-Korea met zijn verdediging tegen het communistische Noord-Korea van dictator Kim Jong Un. Daarvoor zijn 28.500 Amerikaanse militairen en pakken militair materieel in Zuid-Korea gebaseerd en betaalt Zuid-Korea daarvoor een bijdrage aan de VS. Nu heeft Trump bedacht deze bijdrage substantieel te verhogen mocht Zuid-Korea geen helikopters kopen van de Lockheed-Martin dochter Sikorsky. De Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea bevestigde dat de aankoop van Amerikaanse wapens een rol spelen in de negotiatie over de bijdrage van Zuid-Korea aan de Amerikaanse verdedigingsmacht in dat land.

Het wordt dus met de dag waarschijnlijker dat Leonardo zijn $800 miljoen deal zal kwijtraken en dat Sikorsky de MH-60R Seahawk helikopters zal mogen leveren. Dat de Leonardo AW159 Wildcat goedkoper is dan zijn Amerikaanse concurrent, zal in dit politiek spel weinig indruk maken. Afgelopen week kwam de kwestie ter sprake in het Britse parlement. Een aantal Britse MP's zal lichtjes geschrokken zijn nu hun 'boezemvriend in de Brexit' hun op deze manier de loef afsteekt. Het kan verkeren zei Bredero.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *