Bezig met laden...

Logboek

NH90 TTH - Tactical Transport Helicopter (video)

NH90 TTH - Tactical Transport Helicopter (video)

De NH90 helikopter komt de afgelopen twee jaar dikwijls negatief in het nieuws. Australia besloot zijn 47 NH90-helikopters versneld uit dienst te nemen en heeft dit intussen al gedaan. Ook Noorwegen nam zijn vloot van 11 NH90 helikopters uit dienst en eist een schadevergoeding van contractor NHIndustries. Zweden wil in 2024 een aantal NH90's uit dienst nemen en tegen 2030 zijn volledige vloot (18 stuks). Ook België besloot eerst zijn vier NH90 TTH helikopters vervroegd uit dienst te nemen maar heeft deze uitdienstneming uitgesteld en zoekt nu alternatieve oplossingen samen met de fabrikant.

Ondanks een knappe en veelzijdige helikopter hebben sommige landen niet het geduld meer om te wachten op een aanvaardbare beschikbaarheid van de NH90 helikopters die met moeite 50% inzetbaar zijn. Daarnaast is de NH90 een knap uitgeruste helikopter met vele mogelijkheden en snufjes maar wel met een zeer hoge kostprijs per vlieguur van pakweg € 25.000.  

NHIndustries (een consortium met Airbus Helicopters, Leonardo en Fokker), heeft tot op heden 471 NH90 helikopters uitgeleverd die samen 327.000 vlieguren hebben gemaakt. Het toestel is in tientallen varianten gebouwd maar heeft hoofdzakelijk twee versies: de TTH, de transportversie en de NFH, de marineversie.

Vandaag kijken we in onderstaande video naar de NH90 (TTH). Het is de moderne en veelzijdige helikopter en voldoet aan de meest veeleisende markt in een steeds complexer wordende militaire omgeving. De NH90 TTH is een helikopter gebouwd op vraag van de verschillende legers; een toestel dat voortdurend wordt geüpgraded en verbeterd om aan de meeste eisen te kunnen voldoen. Het kan veilig opereren in extreme klimatologische omstandigheden en omgevingen met hoge dreigingen. De TTH heeft onder meer zelf dichtende brandstoftanks, vanwege het risico boven land beschoten te worden door afweergeschut. De NH90 heeft een FBW (Fly-by-Wire) besturing waarbij deze geen mechanische verbinding meer heeft met de hoofd- of staartrotor zoals bij de klassieke helikopterbesturing.   

Missies voor de NH90 TTH:

  • Tactisch troepentransport van 20 uitgeruste militairen
  • Logistiek en nutsvoorzieningen zowel interne als externe ladingen
  • Evacuatie van slachtoffers (CASEVAC)
  • Medische evacuatie (MEDEVAC) met maximaal 12 brancards
  • Zoek- en reddingsacties (SAR)
  • Terrorismebestrijding
  • Parachutespringen.
Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *