Bezig met laden...

Logboek

ADAC statistieken 2019 bewijzen noodzaak van medische urgentiehelikopters

ADAC statistieken 2019 bewijzen noodzaak van medische urgentiehelikopters

Zoals ieder jaar kijken we spanning uit naar de statistieken van de medische urgentiehelikopters in de verschillende landen van Europa. We doen dit niet zonder bijbedoelingen.

Nederland, Frankrijk, UK, Luxemburg en Duitsland zijn de 4 omringende landen van België. In elk van deze landen is een goed georganiseerde en financieel gezonde dienst actief die met een medische urgentiehelikopter dringende interventie's uitvoert. Alleen in België moeten twee private verenigingen zonder winstoogmerk, en zonder echte ondersteuning van de overheid, ieder jaar weer ploeteren om hun urgentiehelikopter in de lucht te houden.

Met de activiteitscijfers uit de verschillende omringende landen willen we aantonen dat een medische urgentiehelikopter geen duur speelgoed is maar een dwingende noodzaak om snel tussen te komen in urgentie situatie's. In eerste instantie om binnen de kortste keren een urgentiearts bij het slachtoffer te brengen en nadien om deze patient snel naar de spoedafdeling van een gespecialiseerd ziekenhuis te vliegen. Het is geen luxe maar een noodzaak.     

Daarom de zoveelste oproep aan de "nieuwe" minister van Volksgezondheid om na jaren van twijfel eindelijk werk te maken van een degelijke ondersteuning van de bestaande diensten of het integreren van deze diensten in de organisatie van spoeddiensten. Andere landen tonen hoe je zoiets succesvol kunt doen met beperkte middelen. En mocht men al twijfelen aan de medische noodzaak dan bewijzen de cijfers van het aantal inzetten in die landen het tegendeel.

In Duitsland is de organisatie van de medische urgentiehelikopters verdeeld over twee organisatie's: de DRF-Luftrettung en ADAC Luftrettung. Van DRF-Luftrettung publiceerden we reeds eerder de inzetten in 2019, vandaag doen we dit van ADAC.

In 2019 rukten de gele urgentiehelikopter van de ADAC niet minder dan 53.967 keer uit.

  • Gemiddeld is dat zowat 148 urgentie's per dag! 
  • 58% mannelijke slachtoffers, 42% vrouwen
  • Aard van de tussenkomsten:
    • 32% na een ongeval
    • 29% urgente problemen van het cardiovasculair systeem (hartaanval, hartritmestoringen, ...) 
    • 15% neurologische noodsituaties zoals een beroerte
    • 8% ademhalingsstoornissen zoals acute ademnood of astma
  • 2815 missies in de schemering en in het donker (met nachtzicht-brillen)
  • 306 missies met inzet van een lier
  • Totaal gevlogen afstand: 3,45 miljoen kilometer

ADAC doet dit met 160 piloten, 250 HEMS verplegers en 600 noodartsen.

In 2020 viert de ADAC haar 50 jaar gouden jubileum 'Luftrettung".  ADAC Luftrettung werd reeds in 1970 opgericht en sindsdien dagelijks in de lucht om mensenlevens te redden.

We wensen ADAC graag nog 50 jaar erbij!

Foto & video copyrights: ADAC Presse

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *