Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Airbus certificaties - Agusta-Bell 205 - Savback - G-12

Kort nieuws: Airbus certificaties - Agusta-Bell 205 - Savback - G-12

Airbus Helicopters certificatie's in het vooruitzicht

In een interview gaf Bruno Even, CEO van Airbus Helicopters, zijn vooruitzichten over de komende certificatie's van Airbus helikopters. Zo verwacht hij dat de nieuwste H160 helikopters die door EASA op 1 juli 2020 werd gecertificeerd, in het eerste kwartaal 2021 door de Alerikaanse FAA zal worden goedgekeurd. De beperkingen door de corona-crisis hebben bijgedragen aan de lichte vertraging die deze goedkeuring opgelopen heeft.

De certificatie door de Amerikaanse FAA van de vijfbladige H145 helikopter is te verwachten in de komende weken, aldus Even.

Airbus verwacht ook in de komende weken of begin volgend jaar, de goedkeuring van de bestaande H135 met een extra nuttige lading van 120 kg. De certificatie door de EASA van het extra vermogen voor de turbine van de H125 helikopter, de Safran Arriel 2D, zit er ook aan te komen tegen eind 2020. Dit zou de H125 een extra hefvermogen van 140 kg geven bij externe ladingen.

 

Italië neemt na 51 jaar stilaan afscheid van de Agusta-Bell 205 

Het 5e Regiment van de Italiaanse luchtmacht heeft als eerste op 17 november 2020 afscheid genomen van de Agusta-Bell 205, beter bekend als de Italiaanse Bell Huey UH-1D. Deze iconische helikopter heeft 51 jaar dienst gedaan in de Italiaanse luchtmacht. Het 5e Regiment is volledig overgeschakeld op NH-90.

In de komende paar jaar zullen ook de andere luchtmachtafdelingen de AB-205 uitfaseren en deze zullen vooral worden vervangen door de UH-169B, de militaire versie van de AW169. De eerste UH-169B werd afgelopen juli door Leonardo aan het Italiaanse leger uitgeleverd.

(zie ook video hieronder)

 

Helikopterbroker Savback start in de UK

De bekende Zweedse helikopterbroker Savback gaat zich verder internationaliseren. Met de Brexit in het achterhoofd gaat Michaël Savback een afdeling openen in de UK. Directeur van de Britse vestiging van Savback wordt Rick Andrew. Rick was voordien werkzaam bij Sloane Helicopters waar hij zich vooral bezig hield met Robinson helikopters.  

 

Politiehelikopter G-12

De Belgische politiehelikopter G-12, een MD-902 Explorer, die sinds  1996 in dienst is bij de politie en in 2014 zijn MLU (mid-life-update) kreeg is door de bekende carrosserie Van Nerum uit Zellik in een nieuw kleurtje gezet.

De bekende witte kleur met zwarte opschriften werd vakkundig weggewerkt en het toestel werd intussen volledig in het grijs gezet. 

Navraag over het waarom van deze transformatie leverde weinig info op. Iemand wist ons wel te vertellen dat het toestel werd uitgekozen om met de Special Forces Group en dat dan een grijze kleur minder opvallend is, zeker bij nachtoperatie's. 

Of nog andere Belgische politiehelikopters ook een nieuw kleurtje krijgen is niet bekend. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *