Bezig met laden...

Logboek

HeliSAS Autopilot voor de Bell 505 goedgekeurd door EASA

HeliSAS Autopilot voor de Bell 505 goedgekeurd door EASA

Genesys Aerosystems heeft op 12 september aangekondigd dat het een volledige EASA-certificeringsgoedkeuring heeft ontvangen voor de HeliSAS® Autopilot en Stability Augmentation System voor de Bell 505. De EASA-goedkeuring dekt zowel 2-assige als 3-assige configuraties van de HeliSAS.

De nieuwe certificeringsgoedkeuring vervolledigt het rijtje eerdere goedkeuringen door de FAA, de CAA en de ANAC voor de HeliSAS® op de Bell 505.

"De Bell 505 is wereldwijd zeer succesvol en Genesys wilde ervoor zorgen dat het veiligheids-verhogende HeliSAS®-systeem ook in Europa verkrijgbaar is", aldus Jamie Luster, directeur verkoop en marketing. "We werken samen met Bell om andere buitenlandse certificeringen te bekomen waar dat nodig is."

"We zijn verheugd om de EASA-typecertificering van Genesys Autopilot in de Bell 505 te ontvangen", zegt Duncan Van De Velde, Managing Director, Bell Europa. “Deze HeliSAS auto-pilot is handig voor piloten omdat het de veiligheid verbetert en de werkdruk van de piloot verlicht. Elke gebruikte Bell 505 in Europa kan nu worden uitgerust met het systeem van Genesys, voor nieuwe toestellen kan de HeliSAS in de fabriek worden ingebouwd.”

 

Over de HeliSAS®

HeliSAS® is een gepatenteerd, lichtgewicht en betaalbaar op attitude gebaseerd stuurautomaat- en stabiliteitsverbeteringssysteem. De stuurautomaat bevat modi zoals koers, navigatie, nadering, verticale snelheid, aangegeven snelheid en hoogte houden.

De belangrijkste kenmerken van het Genesys Aerosystems HeliSAS®-systeem zijn:

  • Automatisch herstel naar attitude bij alle luchtsnelheden
  • Stabiliteitsverbetering tijdens alle vluchtfasen, van opstarten tot afsluiten
  • Autopilot Pitch Control: Altitude Hold, IAS Hold, VS HOLD, GS
  • Autopilot Roll Control: HDG Hold, NAV, LOC, VOR
  • Optionele YAW-besturing
  • Bescherming tegen te hoge en te lage snelheid

De HeliSAS is niet goedkoop. Genesys geeft een indicatie van de kost van een upgradepakket voor een bestaande Bell 505 JetRanger: de 2-assige HeliSAS kost +/- $70.000 en de vier-assige HeliSAS kost +/- $85.000, installatie en taksen niet inbegrepen.   

De HeliSAS Autopilot is nu reeds gecertificeerd op de Bell 206B, 206L, 407 en nu ook de 505. Ook voor de Robinson R44 en R66, alsmede de Airbus AS350, EC120, EC130B4 en de EC130T2 heeft Genesys de HeliSAS certificatie. 

Foto © Tom Buysse

Video: HeliSAS ingebouwd in een Bell OH-58A Kiowa  

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *