Bezig met laden...

Logboek

Kan de City-Airbus in 2024 vliegen gedurende de Olympische spelen?

Kan de City-Airbus in 2024 vliegen gedurende de Olympische spelen?

Nu we net weten dat de Olympische Spelen van 2020 in Tokio in 2021 is het nog maar de vraag of de Spelen van 2024 in Parijs wel degelijk in 2024 of in 2025, vier jaar na de vorige, zullen worden gehouden. Niet dat we ons hier met de data van de Olympische Spelen bezig houden maar wel met de CityAirbus.

Airbus had zich tot doel gesteld om tegen Olympische Spelen van 2024 de CityAirbus te laten vliegen tussen de stadiums van de verschillende sportdisciplines in de Franse hoofdstad.  Ook zou de nieuwe luchttaxi de reistijd vanaf de internationale luchthaven Charles de Gaulle aanzienlijk moeten verkorten. Iemand die vertrouwd is met de Parijse snelwegen weten dat het geen pretje is om vanaf de luchthaven in de Parijse agglomeratie te geraken per bus of taxi.

De CEO van de Airbus groep, Guillaume Faury, een Fransman en zelf oud CEO van Airbus Helicopters, bevestigde vorig jaar gedurende de Parijse Airshow 2019 in Le Bourget dat Airbus maar wat graag een Airbus drone zou laten vliegen gedurende de Parijse Olympische Spelen. Hij gaf zelfs aan dat dit een drone kon zijn op basis van de Vahana en/of de CityAirbus.

Het Vahana project werd op 18 december 2019 beëindigd met een laatste vlucht. Airbus heeft geen informatie gegeven wat er met dit project zal gebeuren. Het projectteam werd intussen ontbonden. 

Na de eerste vlucht in het Duitse Donauworth zou de 2,2 ton zware CityAirbus naar Manching gebracht worden om daar uitgebreide vliegtesten te starten. Uit goede bron vernomen we dat een aantal problemen de CityAirbus op zijn minst voorlopig aan de grond houden. Maar anderzijds is er blijkbaar ook vrij weinig animo binnen Airbus om dit project extra push te geven. 

Om een gecertificeerde CityAirbus tegen 2024 op de Parijse Spelen te laten vliegen moet Airbus nu wel snel schakelen. Naast de problematiek van de CityAirbus zelf moeten de twee andere spelers in dit project, Aeroport de Paris (Charles de Gaulle) en de regionale vervoersmaatschappij RATP ook hun deel van het project starten. RATP moet zorgen voor landingsplaatsen rond de stadiums en Aeroports de Paris moet de CityAirbus - Aerogare aanleggen en zorgen voor de coördinatie met de luchtverkeersleiding.

Allemaal misschien geen onoverkomelijke hinderpalen maar het wordt hoog tijd dat men vooral bij Airbus in het Duitse Mancing aan de slag gaat. Of hebben de Duitse Airbus ingenieurs weinig interesse in de Spelen? Anders zou het Airbus en Parijs misschien goed uitkomen dat de Olympische Spelen van 2024 naar 2025 worden verplaatst.

Naschrift:

Intussen werd ook bekend dat Airbus zijn Voom platform op 30 maart 2020 defintief stopgezet heeft. Voom was een UAM (urban air mobility) on-demand boeking platform dat reeds operationeel was in Sao Paulo, Mexico City en San Francisco. Voom CEO Clement Monnet bevestigde het nieuws en wees op de complexiteit van een dergelijk globaal platform, de kosten en de invloed van het coronavirus op de finale beslissing om Voom stop te zetten. Airbus voegde er wel aan toe dat het zal blijven investeren in UAM projecten.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *