Bezig met laden...

Logboek

Militaire oefening Fire Blade 2022 was een succes

Militaire oefening Fire Blade 2022 was een succes

Fire Blade 2022, de 16e helikopteroefening georganiseerd onder de paraplu van het Helicopter Exercise Program (HEP) van het European Defence Agency, ging van start op 7 juni 2022 in Papa AB in Hongarije en duurde tot 24 juni 2022. Het was de 2e Fire Blade-editie die wordt uitgevoerd door de Hongaarse luchtmacht ('Magyar Légierö').

De deelnemende troepen werden ingezet op vliegbasis Papa in Hongarije (ICAO-code: LHPA), en de missies waren gepland ten zuiden van de vliegbasis in 2 grote oefengebieden nabij het Balatonmeer. Deelnemende helikopters en vliegtuigen hebben dag en nacht diverse COMAO-missies (Composite Air Operations, grote missies met diverse typen vliegtuigen/helikopters) gevlogen. In totaal hebben 25 helikopters en vliegtuigen (20 helikopters + 5 vaste vleugels) en zo'n 550 militairen uit vijf deelnemende landen - Oostenrijk, België, Slovenië, Slowakije en organisator Hongarije - deelgenomen aan deze oefening.

Reportage 
Reporters Joris van Boven en Alex van Noije mochten 20 en 21 juni de oefening van dichtbij volgen en brachten ons een prachtige reportage mee. 

Op 20 juni werd in de ochtend een vlucht met de Hongaarse Mi-24 HIND georganiseerd om deel te nemen aan een van de landelijke trainingen. De lokale vlucht was een trainingsvlucht voor de Hongaarse Special Forces (SOF), een sluipschutteroefening aan boord van de MI-24. De helikopter nam een aantal sluipschutters aan boord en vloog naar het oefenterrein nabij het Balaton-meer, waar de sluipschutters trainden om vanuit een onstabiele helikopter te schieten, rekening houdend met de neerwaartse luchtverplaatsing door de rotorbladen.

In de middag werd een Hongaarse Mi-17 HIP-vlucht georganiseerd met de Hongaarse SOF-eenheid die op de grond werd ingezet in een oefengebied nabij het Balaton-meer. Daar observeerde deze eenheid de vijandelijke stellingen. En omdat vijandelijke troepen een SOF-collega verwondden, moest een Belgische A109 een MEDEVAC-missie vliegen om de gewonde soldaat uit het gebied te krijgen. Na de operatie werd de SOF-eenheid teruggevlogen door een Belgische NH90 en een Hongaarse Mi-17. Op de achtergrond voerden twee Hongaarse H145's schietoefeningen uit op de nabijgelegen schietbaan.

Op 21 juni werd er weer een mediavlucht georganiseerd aan boord van een Hongaarse Mi-24, om de repetitie van de COMAO-demonstratie bij te wonen op het oefenterrein van Újdörögd. 's Middags werd de daadwerkelijke COAMO-demonstratie uitgevoerd. Na de demonstratie landden vele helikopters in de straten van "Ruin City" voor foto's en interviews.

Interview met exercise director kolonel Zoltan Rolko van de Hongaarse luchtmacht
Kolonel Rolko (roepnaam 'ROKA') trad in 1986 toe tot de Hongaarse luchtmacht. Hij stelt dat de Fire Blade-oefening de enige grote helikopteroefening in Europa is, waarbij helikopters in grote COMAO-formaties kunnen oefenen. De oefening Fire Blade begon met kennismakingsvluchten en in de loop van de weken werden de oefeningen steeds moeilijker en complexer. De Rules of Engagements (ROE) werden aangescherpt, het niveau van dreigingen werd verhoogd, de elektronische oorlogsvoering werd opgeschroefd en er werden meer 'verrassingen' aan de oefening toegevoegd. Citaat door kolonel Rolko: “Fire Blade is de beste keuze voor multinationale tactische helikoptertraining in Europa, omdat het zich richt op tactische specialiteit om in een multinationale omgeving te opereren.

Hieronder een sfeerbeeld van Fire Blade 2022, met dank aan Joris van Boven en Alex van Noije voor de reportage en de knappe foto's. 

Foto's © Joris van Boven - met onze dank - klik hier voor de volledige fotoreportage 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *