De eerste 3 Nederlandse Apache-gevechtshelikopters van Defensie zijn gisterenmorgen vanuit Antwerpen per boot naar de Verenigde Staten vertrokken. Deze AH-64D’s ondergaan daar een zogeheten remanufacture, een proces dat zo’n 2 jaar duurt. Het betreft de Apache's met de registratie's: Q-04, Q-05 en Q-09. Alle 28 Apaches van Defensie ondergaan in de komende jaren een complete herbouw en revisie.
De Apaches zijn voor vertrek uit elkaar gehaald.
Aan de verscheping is een flinke logistieke klus voorafgegaan. Want wie denkt dat het een kwestie van inladen en verschepen is, heeft het mis. De afgelopen weken zijn de helikopters zo uit elkaar gehaald, dat ze in bijna niets nog op een Apache lijken. Dinsdag reden vrachtwagens de ontmantelde heli’s vanuit LCW (Logistiek Centrum Woensdrecht) het schip op.
De rest van het proces heeft Defensie uit handen gegeven, ook vanwege de coronacrisis. De US Army neemt veel taken over. De bedoeling is dat de vloot op 4 december aankomt in de haven van Baltimore aan de Amerikaanse oostkust. Van daaruit gaat het transport naar Huntsville in de staat Alabama. De laatste stop is fabrikant Boeing in Mesa, Arizona.
Tot 2050 inzetbaar
De Apaches worden voorzien van de meest geavanceerde configuratie. Denk bijvoorbeeld aan een gemoderniseerde Fire Control Radar en betere sensoren en datalinks. Ook het vermogen gaat omhoog. De helikopters zijn na de upgrade tot 2050 inzetbaar, een enkele upgrade uitgezonderd.
Het volgende transport staat al voor februari 2021 op de agenda. De helikopters die voor het Defensie Helikopter Commando bestemd zijn, komen vanaf medio 2023 tot begin 2025 weer terug naar Nederland.
Kostprijs
Het Apache remanufacture programma heeft een budget van €918.8 miljoen en maakt deel uit van de vlootvernieuwing van de Apache die in het totaal €1,2 miljard zal kosten (klik hier).