Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Nieuwe helihaven in de Groningse Eemshaven in gebruik genomen

FLASH: Nieuwe helihaven in de Groningse Eemshaven in gebruik genomen

Gisteren is in de Eemshaven (Uithuizen) de nieuwe helihaven officieel in gebruik genomen.

De officiele opening gebeurde door een Airbus H145 helikopter, van de Duitse operator Wiking, die Minister van Economische Zaken en Klimaat, E. Wiebes, naar het helikopterplatform aan de Borkumkade bracht.

De helihaven is een realisatie van Groningen Seaports om de bouw en het onderhoud van de windmolenparken in de regio (oa. in de Duitse Bocht) te ondersteunen. Nu reeds vertrekken schepen vanuit de Eemshaven naar deze windmolenparken. Technici zullen dan vanuit de helikopters op de windmolen worden gewincht. 

De Eemshaven is zeer goed gelegen om de windmolenparken in het noordelijk deel van de Noordzee te bevoorraden. De helihaven mag maximaal 15 retourvluchten per dag verwerken. Siemens Gamesa, de wereldwijde nummer 2 in windturbines, die onder andere het windmolenpark Gemini bouwt, was vragende partij om vanuit de Eemshaven te vliegen. 

De helihaven, met de callsign EHHE, bevindt zich in het noordwestelijke gedeelte van de Eemshaven, niet ver van de veerdienst naar Borkum. Het totale terrein beslaat een oppervlakte van zo'n 4,5 hectare, waarvan 1,35 hectare luchtvaartterrein is. Naast een landingsplaats voor helikopters bevat het terrein parkeerplaatsen voor helikopters. Mogelijk komen er in de toekomst nog gebouwen bij zoals een hangar of kantoorruimtes.

Groningen Seaports is eigenaar van de aangelegde infrastructuur die nodig is voor het functioneren van de helihaven. EMS Maritime Offshore is de exploitant van de helihaven.

Het duurde meer dan 4 jaar voor de helihaven er uiteindelijk kwam. Vooral Den Helder Airport ging dwarsliggen omdat ze daar een terugval van hun trafiek vreesden.   

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *