Bezig met laden...

Logboek

BELANGRIJK: EU directive - 8,33 Mhz separatie op boordradios

BELANGRIJK: EU directive - 8,33 Mhz separatie op boordradios

De Europese Commissie heeft in haar "Implementing regulation (EU) No 1079/2012" van 16 November 2012 de wijzigingen vastgelegd voor het radio verkeer in de Single European Sky.

De voornaamste wijziging was de stapsgewijze aanpassing van de kanaal separatie van 25kHz naar 8.33kHz. Met Regulation (EC) No 1265/2007, werd de 8.33kHz ingevoerd voor FL195 en hoger maar het was duidelijk dat op termijn deze wijziging ook voor alle hoogtes zou moeten gebeuren.

Maar de uitbreiding van 8.33kHz radio kanaal separatie onder FL195 verplicht alle General Aviation gebruikers (en alle helikopter incluis) om hun boordradio's te vervangen door toestellen met een kanaalseparatie van 8.33kHz; een duur verhaal zonder enig voordeel voor de gebruiker.

Maar in lijn met de principes van de Single European Sky (SES), waar de begunstigde betaald - en de helikoptereigenaar is helemaal geen begunstigde maar een 'slachtoffer' van deze maatregel - werd een Europees fonds vooropgesteld om de implementatie van de 8.33kHz kanaalseparatie onder FL195 te helpen bekostigen.

De IAOPA (International Aircraft Owners and Pilots Association) Europe voert campagne uit naam van de General Aviation Community (U en ik dus) om deze fondsen beschikbaar te maken voor de wijzigingen van onze radio's. In praktijk is het namelijk zo dat alle boordradio's (en navigatie-radio's) met een separatie van 25kHz moeten vervangen worden door een type met 8.33kHz separatie. Je mag rekenen dat het simpelste model al snel 2.500€ plus installatie gaat kosten.

Samen, met Helios, leidt IAOPA het consortium voor de General Aviation gemeenschap om fondsen aan te vragen voor de ombouw naar 8.33kHz in volgende gevallen:

  • alle radio's in de 117.975-137MHz band (VHF band) - zowel boordradio's als grondradio's in de EU;
  • flight data processing systems voor ATC diensten aan GA;
  • vluchten in de GA waar de EU Member States ATC diensten moeten leveren.

Als het consortium zijn slag thuishaalt zou een subsidie tussen de 20% en 85% mogelijk kunnen zijn voor alle installaties gedaan tussen 8 Februari 2017 en 31 December 2018.

IAOPA vraagt ALLE helikopter (en andere vliegtuigen met boordradio's) eigenaars en uitbaters van vliegvelden in de EU om zicht te pre-registreren op de website van de IAOPA. Je moet eerst een identiteit aanmaken - rechts op de pagina - waarna je kunt inloggen en je helikopter registreren. Tijd voor alle helikoptereigenaars in de Benelux om zich hier te registreren want we zijn duidelijk in de minderheid!

We zullen jullie op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen op dit vlak; maar vergeet je intussen niet te registreren.

 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *