Bezig met laden...

Logboek

Belgische NH90 NFH krijgen block upgrade - Soft release 3

Belgische NH90 NFH krijgen block upgrade - Soft release 3

Op voorstel van Defensieminister Ludivine Dedonder (B) heeft de Belgische regering op 17 mei 2024 de overheidsopdracht goedgekeurd voor de block upgrade van de vier NH90 NFH (Nato Frigate Helicopter) die in Koksijde gebaseerd zijn.

De block upgrade van de Belgische NH90 NFH betreft de "Software release 3". De upgrade voor de vier Belgische toestellen zal uit verschillende fases bestaan, gespreid over verschillende jaren, waarvan de kostprijs voor de vier toestellen geraamd wordt op ongeveer € 110 miljoen, zowat € 27,5 miljoen per toestel. Ter vergelijking, toen België de NH90 helikopters nieuw aankocht was de kostprijs € 32 miljoen.  

De eerste Belgische NH90 NFH kwam op 9 mei 2014 aan op de basis Koksijde en is intussen meer dan 9 jaar in dienst. Het is niet meteen duidelijk wanneer de Belgische NH90's marine versie hun upgrade zullen krijgen.

De SAR-basis in Koksijde kampt regelmatig met onbeschikbaarheid - wegens onderhoud of herstellingen - van haar NH90 NFH helikopters en bijkomende langdurige beschikbaarheid wegens een grote upgrade is nu geen optie. 

Bedoeling is dat deze 4 NH90 NFH eerst als SAR-helikopters zullen worden vervangen door een lichtere bi-turbine helikopter (bijvoorbeeld een type Airbus H145) waarna de NH90 NFH uitsluitend zal worden ingezet voor marine- en ASW-missies. 

Over de vier Belgische NH90 TTH (groene - Tactical Transport Helicopter) is nog geen duidelijkheid over de toekomst. Nadat eerst beslist was om deze vervroegd uit dienst te nemen, besliste Defensie om alsnog een poging te ondernemen met de fabrikant om de beschikbaarheid van deze helikopters te verbeteren. Of dit het afgelopen jaar succesvol is geweest is vooralsnog niet bekend.

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *