Bezig met laden...

Logboek

'Nieuwe Noorse AW101 crashte door menselijke fouten' zegt militair onderzoeksteam

'Nieuwe Noorse AW101 crashte door menselijke fouten' zegt militair onderzoeksteam

Het ongeval met nagelnieuwe AW101 SAR helikopter van het Noorse leger, die een week na zijn uitlevering crashte op de apron, is veroorzaakt door menselijke fouten.

Tot deze conclusie komen de onderzoekers van de militaire commissie in hun finaal rapport over het zware incident met de Leonardo AW101 op 24 November 2017. Het toestel was slechts een week eerder geleverd maar was wel 6 maand te laat op de planning.

De directe oorzaak was een fout van de piloten maar ook onaangepaste training, druk door de late levering van de helikopter en het niet volgen van de procedures en check-list hebben bijgedragen tot het (zeer dure) ongeval. Gelukkig was er alleen stoffelijke schade.

De twee piloten waren aan boord van de AW101 op de luchtmachtbasis van Sola en moesten een grondtest doen na een turbine cleaning. De onderzoekers vonden de collectief in een veel te hoge stand waardoor de rotorbladen veel lift creeerden. Ook waren de twee turbines in gebruik waardoor de rotor zijn volle operationeel vermogen kreeg. Volgens de procedure gebeurt een grondtest na een turbine cleaning met slechts een turbine in gebruik.

De piloten konden de twee turbines te stoppen, maar te laat en de helikopter viel op zijn rechterzijde neer. De rotorbladen crashten op de grond.

Het rapport wijst hier naar de beperkte ervaring en de gebrekkige training van alle piloten in het programma. Dit creeerden operationele risico's die uiteindelijk in dit incident resulteerden. Er waren ook slechte vertalingen in de checklist die bijdroegen tot de operationele risico's.

Het rapport concludeert uiteindelijk: mocht de correct checklist correct zijn gevolgd zou het incident nooit hebben plaatsgevonden.

Het toestel werd teruggestuurd naar de fabriek van Leonardo Helicopters in Yeovil, UK voor reparatie. Van het totale order van 16 helikopters van het type AW101 zijn er reeds 4 uitgeleverd.

Na dit dure incident heeft de Noorse luchtmacht het trainingsprogramma voor deze helikopter compleet aangepast met extra hulp van de fabrikant.

Video: de net geleverde AW101 tentoon op de luchtmachtbasis Sola in Noorwegen 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *