Bezig met laden...

Logboek

De Airbus RACER is op weg naar zijn maidenvlucht in de herfst van 2022

De Airbus RACER is op weg naar zijn maidenvlucht in de herfst van 2022

We volgen het Airbus Racer programma reeds enkele jaren op en we vroegen recent aan Airbus Helicopters wanneer deze nieuwe helikopter zijn maidenvlucht zal maken. In een interview met Brice Makinadjian, de hoofdingenieur van het Airbus Racer programma, kregen we het antwoord op onze vraag en veel meer dan dat.

Het Airbus Racer programma is een onderdeel van het Europees project Clean Sky 2. Deze demonstrator hoge-snelheidshelikopter wordt ontwikkeld om een kruissnelheid van 400 km/u te kunnen ontwikkelen, daar waar een conventionele helikopter maximaal 260 km/u bereikt. Daarnaast is het de bedoeling om 20% minder CO² en NOx uit te stoten, een 20% lager geluidsniveau te bereiken en 25% minder te kosten per kilometer.

Het Europees Clean Sky 2 s een publiek-privaat partnerschap tussen de Europese Commissie en de Europese luchtvaartindustrie dat onderzoeksactiviteiten coördineert en deels financiert om aanzienlijk stillere en milieuvriendelijkere helikopters en vliegtuigen te leveren. Na het project is de industrie eigenaar van het gecreëerde IP (Intellectual Property) en kan ze deze aanwenden in nieuwe of bestaande toestellen. 

De Racer is een demonstrator, dit wil zeggen dat deze helikopter een aantal nieuwe technieken zal bewijzen / demonstreren. Maar Airbus zal deze helikopter niet seriematig bouwen, maar wel de succesvolle technieken toepassen in bestaande en nieuwe helikopters.

De ambitieuze Racer wordt ontwikkeld door Airbus Helicopters samen met 40 partners uit 13 Europese landen, waaronder Nederland en België. Hoofdingenieur Makinadjian heeft toe dat het samenbrengen van 40 partners in een project hem kopzorgen heeft bezorgd maar dat hij nu ook veel positieve aspecten ziet in de rijke ervaring die al deze bedrijven in het project inbrengen. 

 

Een paar voorbeelden van Racer deelprojecten uit de EU-landen:

België

Het Belgische SCIOTEQ uit Kortrijk is de leider voor project NAFTI (Noise Abatement FMS Tactile Interface). ScioTeq is de vroegere luchtvaartdisplay-afdeling van Barco en werkt in dit project samen met het Canadese CMC, een expert in FMS (Flight Management System).

Het project zal de Racer 20% stiller maken dan een conventionele helikopter door een intelligent gebruik van nieuwe vluchtprocedures. Deze automatische procedures worden door het systeem gekozen in functie van de omgeving en de vluchtfase. Eenmaal deze technologie ontwikkeld zal deze vrij eenvoudig in andere helikopters kunnen worden ingepast. Lees hier meer over Nafti.

Nederland

Het nieuwe brandstofsysteem van de Racer wordt ontwikkeld en gebouwd door het ActionRcraft consortium (rond Safran) en het StrongCraft consortium (met onder ander het NLR). Het brandstofsysteem wordt gebouwd en getest in functie van de hogere snelheid en snellere acceleratie van de Racer. Het systeem heeft een zeer lichte bladdertank en is uitgerust met een nieuwe optische sensor.

Het Nederlandse NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) is ook partner in andere projecten rond de Clean Sky en Racer, onder andere het Nacor programma.

Italie & Litouwen

Het landingsgestel van de Racer is ontworpen, vervaardigd en getest door het ANGELA-consortium, gevormd door het Centro Italiano Ricerche Aerospaziali, Magnaghi Aeronautica en het in Litouwen gevestigde Techno System Development.

Geïntegreerd in de vleugel en romp met een beweegbaar deursysteem, werd het landingsgestel ontworpen om de luchtweerstand te minimaliseren wanneer ingetrokken. Als het systeem is uitgeschoven, biedt het een groot draagvlak voor een veilige landing. 

 

Spanje

Gebaseerd op een Airbus Helicopters-patent, was de Racer-achterromp een uitdaging voor de Airbus Helicopters-teams in Spanje, ondersteund door het Outcome-consortium onder leiding van Aernnova, vanwege zijn afmetingen, gewichtsdoel en zijn asymmetrische dwarsdoorsnedeprofiel, ontworpen om de hover-prestaties te optimaliseren zonder de voorwaartse en kruisvluchtfasen te benadelen.

Evenzo hebben zijn atypische H-vormige empennage en dubbel gekantelde verticale/horizontale stabilisator, gepatenteerd door Airbus Helicopters en ONERA, ontworpen om de stabiliteit en het energieverbruik te verbeteren, ook de implementatie van innovatieve technologieën vereist. De Racer zal het eerste Airbus-helikopter zijn dat vliegt met een primaire structuur, geproduceerd met behulp van additive manufacturing.

Duitsland

Lees hier een eerder artikel over de inbreng van het Duitse wetenschappelijke Fraunhofer Instituut in het Racer programma.

Lees hier een artikel over de ontwikkeling van de composiet canopy van de Racer door het consortium FastCan

 

Over de timing van de Airbus Racer is hoofd-ingenieur Brice Makinadjian nu wat optimistischer. Waar men origineel gepland had om de Racer demonstrator in 2020 te laten vliegen kwamen technische problemen en nadien de pandemie het programma vertragen. 

Toen we met Brice zoomden vanuit zijn bureel in de Airbus Helicopter fabriek in Marignane bevestigde hij dat de belangrijkste onderdelen, de canopy, het fuel systeem, het landingsgestel, de turbines en meer onderdelen, aangekomen waren in de assemblagehal onder zijn bureel. Ook de ganse staart-rotor komende van Airbus zelf in intussen klaar. Hij is ervan overtuigd dat de Racer zijn maidenvlucht zal kunnen maken in het tweede semester 2022. 

We zijn benieuwd naar de maidenvlucht van de Racer en blijven dit project opvolgen en erover berichten.  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *