Bezig met laden...

Logboek

Safran krijgt certificatie voor turbines voor de Chinese AC352 en Indische LUH

Safran krijgt certificatie voor turbines voor de Chinese AC352 en Indische LUH

Safran is zowat de hofleverancier voor de nieuwere turbines voor Airbus Helicopters maar rust niet op zijn lauweren. Het kent intussen ook de broosheid van de westerse helikoptermarkten en is gaan zoeken naar afnemers in opkomende industrielanden.

Vorige week kon Safran en Aero Engine Corporation of China (AECC) aankondigen dat de certificatie had bekomen van de CAAC (Civil Aviation Administration of China) voor de WZ-16 turbine, de equivalent van de Ardiden 3C turbine van Safran. De Ardiden werd reeds in 2018 door EASA goedgekeurd.

Deze turbine zal worden ingebouwd in de nieuwe AVIC AC352 helikopter. De WZ-16 is de eerste turbinemotor, die in een joint-venture is ontwikkeld, die door de CAAC is gecertificeerd. De AC352 is een gemeenschappelijke ontwikkeling van Airbus Helicopters en het Chinese Avicopter.

De WZ-16 is een turboshaft turbine van de nieuwe generatie met een vermogen tussen de 1.500 en 2.000 shp (shaft horse power). Deze turboshaft heeft een zeer goede verhouding vermogen / gewicht. Daarnaast is het verbruik 10% lager en heeft de turbine een lage 'cost of ownership'. 

De Ardiden 3 wordt ook gebruikt in de Russian Helicopters Ka-62.

Ook kon Safran aankondigen dat haar Safran Ardiden 1U (vermogen 1.400 shp) door EASA werd gecertificeerd voor de nieuwe Indische LUH helikopters.

De LUH (light utility helicopter) is een monoturbine 3 ton helikopter van het Indische HAL (Hindustan Aeronautics Ltd ). Het toestel maakte zijn maidenvlucht met de Ardiden 1U in September 2016. Deze nieuwe turbine heeft er reeds 1.000 succesvolle testuren opzitten.

Foto copyrights: Cyril Abad / CAPA Pictures / Safran

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *