Bezig met laden...

Logboek

Status van de offshore helikopter industrie

Status van de offshore helikopter industrie

De offshore olie-en gas helikopteroperatoren zien de toekomst toch met meer vertrouwen tegemoet. Wanneer we terugkijken in het vrij recente verleden zien we falingen en herstructureringen van marktleiders zoals CHC, Bristow en PHI die de moeilijkheden van de sector bevestigden.  

Wat is er nu veranderd?

  • De Chapter 11's (falingen) en herstructureringen in de sector hebben de balansstructuur van de betrokken bedrijven gezonder gemaakt en de schuldenlast beperkt. 
  • Met de fusie tussen Bristow en ERA is de toon gezet om het overaanbod in de sector beperken.
  • De Westerse offshore olie- en gasmarkt heeft door de oorlog in Oekraïne en de gigantische prijsstijgingen heel snel aan belang gewonnen en bijgedragen om 'het oliewapen van Rusland' deels te ontkrachten.
  • De vraag naar offshore transportvluchten is nu groter dan het aanbod. Een aantal helikopteroperatoren hadden helikopters aan de grond gehouden of leaseovereenkomsten stopgezet waardoor het aanbod verkleint was. 
  • De helikopteroperatoren in de gas en olie offshore markt kunnen nu beter voorwaarden afdwingen zowel financieel als contractueel.

De offshore helikoptervloot

De offshore vloot bestaat uit 540 'heavy' of 'medium' helikopters waarbij de Sikorsky S-92 en de Airbus Super Puma reeds jaren de plak zwaaien. 

Sikorsky S-92 vloot heeft sinds 2004 meer dan 2,3 miljoen vlieguren geboekt. De primaire levensduur van de helikopter is 20 jaar wat betekent dat er vanaf nu 2024, ieder jaar tussen de 10 en 15 S-92 helikopters moeten worden vervangen. Met de huidige problematiek bij Sikorsky is dit niet evident en kan dit de markt snel openbreken voor andere helikopterbouwers. Reken hier op leveringstermijnen van 2,5 tot 3,5 jaar voor een dergelijk type helikopter.

Na de drie crashes in Noordzee en voor de Noorse kust heeft de Airbus Super Puma H225 zijn geloofwaardigheid in West-Europa verloren en is er binnen het Brits-Noorse offshore personeel een veto gesteld tegen het gebruik van het toestel.

Verwacht wordt dat de Bell 525 snel als alternatief voor de S-92 en de H225 zal worden ingeschakeld. De nieuwe generatietechnologie van de Bell 525 zal daarmee ook de vernieuwing van de vloot versnellen die reeds is gestart met de introductie van de Airbus H175 en de Leonardo AW189.  

De vloot bestaat uit: 

  • 263 Sikorsky S-92
  • 130 Airbus Super Puma H225 (EC225)
  • 83 Leonardo AW189
  • 57 Airbus H175
  • 1 Airbus H160B
  • 4 Bell 525 (in bestelling) - certificatie verwacht voor eind 2024.

En de helikopteroperatoren?

De offshore helikoptermarkt is niet makkelijk te betreden ook al omdat de kapitaalintensiteit zeer hoog is en het vertrouwen van de oliemaatschappijen sterk samenhangt met eerdere ervaringen. 

Waar de afgelopen jaren de sector onder zware druk stond van slechte financiële en contractvoorwaarden, te wijten aan het toenmalig overaanbod, is het tij gekeerd en kunnen operatoren nu nieuwe contracten afsluiten aan betere financiële voorwaarden en kunnen ze ook stabielere looptijden in de contracten onderhandelen.

Dat het aanbod is nu kleiner dan de vraag is natuurlijk een grote hulp. En er is niet snel een oplossing voor het kleinere aanbod omdat de helikopterbouwers als Sikorsky, Bell, Airbus of Leonardo er vrij lang over doen om hun productie op te schalen.

Een overzicht van de globale Top 10 van de offshore helikopteroperatoren

  1. Bristow / Era fusie met 201 offshore helikopters
  2. CHC met 108
  3. PHI met 104
  4. Omni met 74
  5. Gulp met 51
  6. Lider met 42
  7. ADA met 39
  8. NHV met 33
  9. PAS met 31
  10. Weststar met 30

Conclusie:

Het is duidelijk dat de offshore helikopterindustrie sinds 2022 een tweede adem heeft herwonnen.

De gelande uitfasering van de olieconsumptie die leidde tot een overaanbod in de industrie maakte dat oliemaatschappijen bijna zelf de prijzen en de contractvoorwaarden konden vastleggen. 

Maar de oorlog in Oekraïne heeft deze beweging abrupt gestopt en heropeningen van boorplatformen en het herstarten van nieuw boringen overal ter wereld maken dat de offshore helikopter business terug 'hot' is voor nu en de komende 10 jaar.

De publieke resultaten van marktleider Bristow zijn er het mooie bewijs van; van zwaar verlies, naar break even en eerste winst op een paar jaar tijd! De aandelenprijs evolueerde van $11 in april 2020 naar $37 in mei 2024.

Foto © NHV
Tabel credit Bristow

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *