Bezig met laden...

Logboek

500 eVTOL concepten wereldwijd vechten voor een nieuwe markt

500 eVTOL concepten wereldwijd vechten voor een nieuwe markt

Dat eVTOL's langzaam maar zeker zijn plaats verovert in de luchtvaart is nu voor iedereen duidelijk.

Gisteren maakte eVTOL fabrikant Joby zijn IPO op de beurs van Wall Street onder het motto: 'Sky High Potential - And Risk'. 

JoeBen Bevirt, stichter van Joby Aviation stond met zijn vijfzitter Joby voor de deur van de Newyorkse beurs! Het aandeel is nu te volgen op NYSE onder de ticker JOBY. Op dag 1 ging het maar eventjes 33% hoger dan de IPO prijs.

Gelukkig hebben de analisten ook het aspect 'risk' van dergelijke bedrijven in kaart gebracht en het 'sky high potential' pogen te relativeren. Joby gaat de $1,1 miljard die het heeft opgehaald tussen nu en 2024 volledig opgebruiken. Dan moet zijn eVTOL op de markt zijn en voldoende succes hebben om de investeerders van gisteren en vandaag een mooie opbrengst te geven op hun investering. Maar zover zijn we nog niet...

Op 9 augustus schreef de Vertical Flight Society (VFS), een wereldwijde organisatie die eVTOL's promoot, dat ze in haar database nu 500 concepten heeft verzameld die allemaal, meestal nog op papier, een concept hebben waarmee ze een plaats willen veroveren in het luchtruim. 

Die 500 concepten vertegenwoordigen 288 bedrijven en/of ontwikkelaars. Een zeer divers beeld: grote luchtvaartbedrijven, eVTOL bedrijven, start-ups, innovators en uitvinders ze zijn allemaal overtuigd dat ze succes zullen hebben in de eVTOL wereld.  

Deze groei van het aantal investeringen bewijst de groeiende interesse in de eVTOL-sector. Tussen 2011 en 2020 werd er ongeveer $4,5 miljard geïnvesteerd in het verkennen van het transformatieve potentieel van deze eVTOL's, waarbij in 2019 en 2020 gemiddeld ongeveer $1 miljard per jaar werd geïnvesteerd. Begin dit jaar werd nog eens $ 4 miljard aan investeringen aangekondigd voor vijf toonaangevende bedrijven: Archer Aviation, Joby Aviation, Lilium, Vertical Aerospace en Volocopter.

Ondertussen hebben luchtvaartmaatschappijen en andere operators voorwaardelijke "orders" geplaatst voor meer dan 2.000 eVTOL-vliegtuigen van deze en andere Amerikaanse en Europese eVTOL-ontwikkelaars.

Twee artikels uit 2019 geven een goed overzicht over de moeilijkheden en de risico's van de eVTOL-business. Voor je grof geld wilt investeren in deze business moet je dit zeker lezen. Klik hier en hier.

We blijven hier vinger aan de pols houden en zullen nu naast EHang met Joby een interessante onderneming hebben die ieder kwartaal bij de beurs een publieke biecht komt maken. We zullen veel bijleren!

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *