Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux luchtvaartregisters

Nieuws uit de Benelux luchtvaartregisters

We konden deze maand maar heel weinig helikopternieuws sprokkelen in de Benelux. Blijkbaar waren alle ogen gericht op de eindejaarsfeesten en het skiverlof.

Noch in Nederland noch in België werden nieuwe helikopters in het civiele luchtvaartregister ingeschreven. De Nederlandse civiele vloot telt nu 77 helikopters terwijl de Belgische 139 helikopters telt. 

Met de toevoeging van de nieuwe Apache AH-64E v6 met registratie Q-32 in de Nederlandse vloot militaire helikopters is die nu 70 helikopters sterk, de Belgische vloot blijft steken met 18 helikopters in actieve dienst en een hoop plannen die maar niet gerealiseerd worden.

Intussen er nu reeds 11 Nederlandse Apache AH-64D helikopters voor de ombouw naar de Boeing-fabriek in Mesa gestuurd of staan ze klaar voor verzending. Het betreft de Q-4, Q-5, Q-8, Q-9, Q-10, Q-14, Q-16, Q-18, Q-19, Q-21 en Q-25. In de komende jaren zullen we deze allemaal terugzien in de moderne versie Apache AH-64E versie 6.

Wil je een kijkje nemen in onze luchtvaartregisters en fotoalbums van de Benelux? Je vindt alle helikopters van:  

De helikopteractiviteit boven de Benelux was met 1.810 helikopters over de ganse maand december 2022 lichtjes beter dan de 1.713 helikopters in december van 2022, een stijging met bijna 6%.

 

Laatste NHV-kustwachthelikopter verlaat Nederland

De Airbus (Eurocopter) AS365N2 Dauphin 2 met registratie OO-NSZ, van Noordzee Helikopters Vlaanderen arriveerde op 12 december 2022 vanaf de Nederlandse luchthaven van Den Helder op de luchthaven van Oostende. Dit was de allerlaatste NHV-kustwachthelikopter die Den Helder heeft verlaten nu dat concurrent Bristow het Nederlandse kustwachtcontract heeft verworven.

 

NHV-helikopters actief in beloodsing

Twee Airbus (Eurocopter) AS365N2 Dauphin2 helikopters met registratie OO-NHU en OO-NHV zijn actief vanaf de helihaven in de Rotterdamse Pistoolhaven.

Ze vliegen daar beloodsingsvluchten. De OO-NHU was ook al actief vanaf het Duitse Emden (vermoedelijk voor vluchten die voorheen door Wiking werden uitgevoerd

 Foto © Tom Buysse   

 

Robinson R44 Raven 2 met registratie OO-HXP

De Robinson R44 Raven 2 met registratie OO-HXP is eigendom van HXP, Aalter en is gebaseerd op de helihaven EBMK in Maarkedaal.

Het bedrijf HXP kreeg nu een nieuwe naam 'Toran' en een nieuw adres. Het is nu actief vanop Vliegveld 53, Wevelgem.    

 

Gazelle AS342J met registratie N342WW

Deze helikopter arriveerde op 05/09/22 met registratie 2-WILD op de helihaven EBZM van Xavier de Tracy te Zomergem. Deze helikopter werd er voorzien van zijn nieuwe Amerikaanse kenletters N342WW.

Het maakte er op 26 en 27/11/22 en 11/12/22 diverse testvluchten met zijn nieuwe US-kentekens.

Op 13 december 2022 vertrok het toestel vanaf Zomergem via Giebelstadt (Duitsland) terug naar Vöslau (Oostenrijk), waar het zijn thuisbasis heeft. 

 

Leonardo AW139 van de Caribisch Kustwacht wordt P4-NAC

Ten behoeve van de Kustwacht NL Caribisch Gebied zijn op 5 april 2022 twee nieuwe Leonardo AW-helikopters aangekocht, zo maakte de NL Defensie Materieel Organisatie bekend. Het betreft 2 nieuwe Search and Rescue-helikopters voor levering voorzien in 2023.

Intussen wordt de Caribische kustwachthelikopter uitgevoerd door een Leonardo AW139, met registratie N113CV, (serienummer 31390) van ERA Helicopters (nu Bristow Helicopters). Het toestel werd op 16 december 2022 uit het Amerikaans luchtvaartregister geschrapt voor export naar Aruba. Het toestel is nu op Aruba ingeschreven als P4-NAC.

 

Hughes 500E / Schweizer 369E met registratie OO-DVB

Deze knappe helikopter welke in 1977 in het Belgisch register werd ingeschreven op naam van Heli West (Daniel Vercruysse) met registratie OO-DVB en later ook nog opereerde voor VHM (Vlaamse Helikopter Maatschappij) werd in april 1998 uitgeschreven uit het Belgische register. 

Het toestel verhuisde naar Madagaskar waar het werd ingeschreven en opereerde als 5R-MVH.

We kregen het trieste bericht dat het toestel in de maand december 2022 in Madagaskar in de vlammen is opgegaan. Hoe dit exact is gebeurd weten we vooralsnog niet.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *