Bezig met laden...

Logboek

Airbus VSR700 maakt onbemande vlucht aan 60 kts

Airbus VSR700 maakt onbemande vlucht aan 60 kts

Airbus heeft aangekondigd dat haar VSR700 prototype, een onbemande helikopter (UAS - unmanned aerial system) voor het eerst een onbemande vlucht heeft gemaakt waarbij een snelheid van 60 kts of 110 km/u werd behaald. Intussen heeft het prototype reeds met succes 10 vlieguren gemaakt.

De VSR700 is gebouwd op basis van een Guimbal Cabri G2. De ontwikkelaar van dit toestel, Bruno Guimbal, was een ingenieur van Eurocopter Helicopters en werkte aan de AS365 en EC120 Colibri. Hij bouwde de Cabri G2 eind 1998 met de hulp van Eurocopter. In 2000 verliet hij Eurocopter en certificeerde de Cabri G2 in zijn eigen bedrijf Guimbal Helicopters. Intussen zijn er reeds meer dan 240 Cabri G2 helikopter operationeel.

Het VSR700 programma komt daarmee een stapje dichter bij de demo van de UAS (Unmanned Aerial System) voor maritieme-opdrachten bij de Franse Marine. Eerder deed de VSR700 ook al succesvolle testlandingen op een bewegend dek

De finale testen van de VSR700 gaan door eind 2021. Intussen gaat Airbus de VSR700 prototype upgraden tot op het niveau van een volledig operationeel missie systeem. Uiteindelijk willen Airbus en de Franse Marine het prototype van de VSR700 in 2022 op zee operationeel gaan testen.  

De VSR700 kan met zijn draagkracht en reikwijde missies aan met meerdere volledige marine sensoren voor lange periodes. De helikopter kan opereren vanop marineschepen en kan ook operationeel samenwerken met een bemande helikopter. De kostprijs voor de VSR700 is relatief laag en staat garant voor een lage operationele kost. 

De rol van de piloot in een UAS is volledig anders. Hij moet de operatie van een of meerdere UAS'en sturen, de nodige opdrachten doorgeven en op basis van de ontvangen antwoorden de nodige actie's nemen. Het toestel heeft ook eigen intelligentie aan boord om zelfstandig actie te kunnen ondernemen als de verbinding met de piloot op het marineschip uitvalt. 

In het kader van de corona-steunmaatregelen van de Franse regering aan zijn luchtvaartbedrijven, het luchtvaart Stimulus plan, is de Airbus VSR700 één van de projecten die versneld worden. Dit helpt Airbus en Guimbal Helicopters om de corona periode beter door te komen. Net gisteren maakte de Franse minister van Defensie, Florence Parly, bekend dat het DGA (Armament General Directorate) een bestelling heeft ondertekend voor een tweede VSR700 prototype.  

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *