Bezig met laden...

Logboek

Luxemburgs leger krijgt zijn 2 Airbus H145M in September

Luxemburgs leger krijgt zijn 2 Airbus H145M in September

De twee nieuwe Airbus H145M helikopters voor het Luxemburgse leger worden komende September geleverd. Het leger participeert in internationaal verband ook in een Airbus A400M en een A330MRTT maar deze helikopters worden exclusief eigendom van de Luxemburgse strijdkrachten.

Naast hun rol in het leger zullen de helikopters ook worden gebruikt door de luchtpolitie. Nu vliegen al twee helikopters missies voor de Luxemburgse Politie. Deze helikopters zijn echter eigendom van Luxembourg Air Ambulance SA, en de piloten zijn in dienst van deze onderneming. Met de levering van de Airbus H145M zal dit wijzigen, aldus de Luxemburgse minister van Binnenlandse Zaken, Etienne Schneider, en zowel Leger als Politie zullen deze toestellen 24/7 kunnen gebruiken met hun eigen piloten. De helikopters zullen vliegen met call sign LX-FAA en LX-FAB. De piloten zullen worden opgeleid door Airbus.

Dit wordt ook een nieuwe start van de Luchtcomponent van het Luxemburgse leger. Het is niet de eerste maal dat het leger over een luchtmacht beschikt. In 1957 werd de "Section d'Aviation Legère LU" opgericht. De sectie kreeg 3 Piper L-18C/ L-18-95 vliegtuigen van de USA onder het "Mutual Defense Assistance Program" en baseerde de vliegtuigen op Luxembourg-Findel airport. Ze kregen de volgende registratie's: LX-FAA op 29 Maart 1957, LX-FAB op 13 Maart 1958 en LX-FAC op 13 Maart 1958.

Op 9 Juli 1964 crashte LX-FAB in het Belgische Elsenborn bij een oefening. In 1967 werd de sectie opgeheven en werden de twee resterende vliegtuigen verkocht aan de 'Aéro-Sport Club du Grand-Duché de Luxembourg'. De LX-FAA crashte bij een slechte landing op 6 Juli 1972. De LX-FAC vliegt nog steeds bij de Piper Club a.s.b.l.

Informatie: Francois Mathieu

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *