Bezig met laden...

Logboek

Historische Alouette-helikopter keert terug naar de vliegbasis Deelen

Historische Alouette-helikopter keert terug naar de vliegbasis Deelen

Een Alouette III-helikopter uit de collectie van het Alouette Museum Barneveld zal als monument worden opgesteld bij het Museum Deelen bij de gelijknamige vliegbasis. Een overeenkomst om dit te realiseren is vandaag getekend voor vertegenwoordigers van beide musea. 

De vliegbasis Deelen was lange tijd de grootste helikopterbasis van de Koninklijke Luchtmacht. Meer dan dertig jaar lang waren hier de Alouette III helikopters actief. Tientallen vlogen er bijna dagelijks hun oefeningen en de tactische transportvluchten met personeel en lichte goederen. Totdat de helikopters in het jaar 1995 naar Soesterberg werden overgeplaatst.

Inmiddels zijn alle Alouettes buiten dienst gesteld, maar meerdere zijn bewaard gebleven. In het nieuwe Alouette Museum in Barneveld zullen er later dit jaar drie te zien zijn. Een vierde Alouette werd verkocht aan het Museum Deelen. Vandaag sloten de beide musea een overeenkomst over de nieuwe bestemming voor deze helikopter. De Alouette zal op Deelen als een monument worden opgesteld. 

De bedoeling is om met het monument de aandacht te vragen voor de geschiedenis van de 77 toestellen die de Koninklijke Luchtmacht in dienst heeft gehad. Tijdens vredesmissies dienden ze in Irak, Cambodja, Kroatië en Bosnië. Het toestel voor Deelen zal worden samengesteld uit meerdere incomplete toestellen. Later dit jaar zal het opbouwen voor het publiek zichtbaar zijn in de werkplaats van het Alouette Museum in Barneveld. 

Foto copyrights: AMB (Alouette Museum Barneveld)

Video: RNLAF Grasshoppers” helicopter display team in 1979 met Alouette III van 299 Squadron met basis Deelen AB.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *